Деца и родители се забавляваха на празник на математиката в Горна Оряховица

Публикувано на пн, 11 мар. 2024
669 четения

Над 200 деца в Горна Оряховица се включиха в забавен празник, посветен на Международния ден на математиката – 14 март. Малчуганите и техните родители се забавляваха в Спортна зала „Никола Петров“ с различни игри, състезания, опити, експерименти, които им показаха, че математиката е навсякъде около нас.
За втора поредна година Горна Оряховица се включва в отбелязването на Международния ден на математиката. Инициатор отново е горнооряховчанката доц. д-р Диана Стоева, която преподава във Виенския университет и е гост научен работник в Австрийската академия на науките. Многократно тя участва в организирането на празника и в австрийската столица.
Международният ден на математиката е проект, иницииран от Международния математически съюз с подкрепата на много международни и регионални организации в целия свят. Обявен е от ЮНЕСКО на 26.11.2019 г. Чества се ежегодно на 14 март и всяка година има тема и предизвикателство. Тази година темата е „Играем с математика“.
Празникът на математиката бе открит от заместник-кмета Петя Иванова. Математиката е начало на всички науки. Тя е толкова стара, колкото е старо е човечеството. Учи ни на логика, на мисъл, на разбиране и на добро познание, обърна се към присъстващите в залата Петя Иванова и благодари на доц. д-р Диана Стоева за изключителната инициатива. Запазете заряда, който носи в себе си и в нека в бъдеще този ден да бъде не само празник за Горна Оряховица, а в него да се включат и млади математици от околните селища, за да разберем красивата страна на математиката, пожела зам. кметът Петя Иванова. Гост на празника бе и Боряна Борисова, началник отдел „Култура, младежки дейности и спорт“.
В празничната програма се включиха финалистът от „Гласът на България” Симеон Славев, фолклорен състав „Елбетица” с ръководител Йордан Минчев и група „Буратино” на ДГ „Щастливо детство”. В програмата участваха и най-добрите математици на Горна Оряховица, този път те не решаваха задачи, а рецитираха стихове, посветени на науката и отминалия празник на майката. Учениците, спечелили през миналата година призови места от национални и международни математически състезания, получиха награди, осигурени от Общината и спонсорите на събитието.
В празника се включиха екипи от ОУ „Иван Вазов“, ОУ „Св. св. Кирил и Методий“, СУ „Георги Измирлиев“, СУ „Вичо Грънчаров“, ПГЕЕ „М. В. Ломоносов“ и ПГХТ „Проф. д-р Асен Златаров“, Съюза на математиците в България, секция Горна Оряховица.
Всяко училище се представи със свой щанд с различни интересни демонстрации. Имаше рисунки с номера, подреждане на фигури, преминаване през лабиринт, скоростно редене на кубчето на Рубик, билярд, шахмат и още много и различни математически забавления. Много апетитен бе щандът на ПГХТ „Проф. д-р Асен Златаров“, където бяха изложени атрактивни мъфини и сладки, декорирани с числа и формули.
Финал на празника беше българско хоро, на което се хванаха много от участниците и показаха, че освен математици, са и добри танцьори.
Инициаторът на празника Диана Стоева връчи благодарствени грамоти на всички, подкрепили събитието и участвали в организацията – Община Горна Оряховица, училищата, Съюза на математиците в България чрез секцията в Горна Оряховица, „Захарни заводи”, „Славянка”, „Вес мебел”.
Самата тя получи много благодарствена грамота и цветя от Община Горна Оряховица и поздравления от всички участници в празника.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново