Деца и младежи пресъздадоха битката на Хаджи Димитър и Стефан Караджа

Публикувано на нд, 10 сеп. 2023
138 четения

Деца и младежи, участници в арт резиденция „Старото училище“ в село Горна Липница, пресъздадоха битката между четите на Хаджи Димитър и Стефан Караджа с турската войска, провела се преди 155 години в Дядопановата кория. Възстановката е част от работата с младите хора в селото през летните месеци и се състоя в двора на Историческия музей в Павликени.
„Премиерата на възстановката беше в Горна Липница през месец август, след това гостувахме и в парка на Етнографския музей в Бяла черква, а това беше финалното представление. Реализацията на този проект беше възможна благодарение на финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура” по програма “Възстановяване и развитие на частни организации в областта на любителското творчество”, посочи Димитър Палов, инициатор за възстановяването на старото училище в Горна Липница преди 10 години и превръщането му в арт резиденция.
„Стараем се в децата и младежите да възпитаваме чувство за родолюбие, уважение към историята, почит към традициите и културата ни“, каза Пламен Петров, ръководител на школата по изкуства в Горна Липница и на нейния проект „Генерация Творя“. „През изминалите години успяхме да организираме много подобни мероприятия, но толкова грандиозен и мащабен спектакъл досега не сме правили“, подчерта той, допълвайки, че участниците във възстановката са били също нейни режисьори и хореографи. Според него, този холистичен метод на обучение е и бъдещето на образованието извън училището и класните стаи.
В ролята на Стефан Караджа се превъплъти Габриел Петров, а в тази на главния злодей, ръководител на редовната турска армия, влезе Кристофър Кръстев. Двамата са 23-годишни и са от Горна Липница, като са сред най-дългогодишните участници в арт резиденцията. Габриел е завършил Художествената гимназия в Сливен и Художествената академия в София, а Кристофър е четвъртокурсник в Техническия университет в София.
„За децата и младежите такива възстановки са много вдъхновяващи, защото създава в тях усещането за участие в нещо велико. Те играят ролите си с голям ентусиазъм и изживяват всичко по един по-различен начин“, споделиха Габриел и Кристофър.
Участниците в спектакъла бяха на възраст от 7 до 23 години, а през арт резиденцията всяка година минават по около 40 или 50 деца, които имат възможността да се забавляват, да творят и да се срещат с творци от целия свят.
„Хубаво е, че и днешните 10-годишни деца, пристигнали в селото при своите баби и дядовци, отново се включват в инициативите и подобно на нас преди 10 години също се вълнуват и участват в инициативите и работилниците със същия ентусиазъм и любопитство, както ние“, казаха Габриел и Кристофър, които ще продължат да са част от мултинационалното общество на Горна Липница и да предават от своя ентусиазъм на по-младите от тях.
Николай ВЕНКОВ
сн. авторът

loading...
Пътни строежи - Велико Търново