Десетки деца отпразнуваха заедно Деня на християнското семейство

Публикувано на вт, 21 Ное. 2023
209 четения

С много танци, песни и стихотворения десетки деца и техните учители отпразнуваха Деня на християнското семейство – 21 ноември, в неговото навечерие, изпълвайки до краен предел Голяма зала на Община В. Търново. На сцената се изявиха малчуганите от детските градини „Иванка Ботева“, „Ален Мак“, „Ивайло“ и „Здравец“, както и от Неделното училище при църквата „Св. Николай Чудотворец“в болярския град.

„Всички ние, вярващите християни, сме всъщност едно голямо семейство. Този празник е сред 12-те най-големи християнски празници. Той се отбелязва вече 1308 години, а българската православна църква повече от 100 години го празнува като Ден на християнското семейство и православната младеж“, каза в приветствието си Нейко Генчев, зам.-кмет на В. Търново. Той допълни, че семейството е най-важното и свещенно за нас българите и векове наред народа ни се уповава на християнските добродетели, които семейството възпитава в децата. Генчев припомни кои са тези добродетели и че всички трябва да се стремим към тях, за да може да станем добри хора и да живеем добре заедно.

„Радвам се, че за поредна година се събираме в тази зала, за да празнуваме заедно“, каза отец Славчо Иванов, който припомни историята на празника и със своя благослов даде начало на тържеството.

Първи на сцената излязоха децата от ДГ “ Иванка Ботева“, които изпълниха танца „Българско дете“, а след тях се изявиха малчуганите от ДГ“ Ален Мак“ с валса „Обич“ и песента „Бабините смешки“. Момичетата и момчетата от ДГ „Ивайло“ изпълниха танца “Сърчица“, „Песен за семейството“ и стихотворения, а дечицата от ДГ “Здравец“ се представиха с песента „Доброта“, танца „Настроение“ и послание към децата. В някои от изпълненията се включиха и учителите, а накрая всички заедно излязоха на сцената за общата си изява – песента „Семейство“, с която завърши близо едночасовото тържество.

По всички места на света семейството остава храмът, който обединява хората, кара ги да чувстват смисъл в живота и удържа изпитанията на времето, продължавайки рода. То първо огражда с любов, пази и разгаря пламъка на добротата и на вярата. То дава първото нравствено и духовно образование. Семейното посещение на църква днес символизира влизането на тригодишната Мария в храма и напомня на бащите и майките за духовните им задължения към децата. Представени на Бога, децата ще растат благочестиво, в послушание към родителите си и с чистота на нравите, припомни Красимира Райкова, учител в ДГ „Здравец“ и водещ на събитието.

Този празник за нас стана традиция, благодарение на съвместната работа на Великотърновска Света Митрополия, Славянобългарско училище при храм “Свети Николай“ в старата столица, Община Велико Търново, детските градини, училищата и жителите на града, допълни тя.
Сред официалните гости на празника бяха още: Пенка Игнатова, директор на Дирекция „Образование, младежки дейности и спорт“ в Община Велико Търново, Валерия-Тереза Дончева, председател на постоянната комисия по образование, наука и култура във ВТОбС и Красин Каракоцев, почетен председател на Градския ученически парламент във В. Търново.

Николай ВЕНКОВ
сн. авторът

loading...
Пътни строежи - Велико Търново