Дъжд и много емоции белязаха празника на Горна Оряховица

Публикувано на чт, 30 май 2024
3067 четения

Елза Гарабетян е новият Почетен гражданин, осем получиха награди в различни сфери

Порой връхлетя Горна Оряховица, но не успя да помрачи настроението на десетките жители на железничарския град, събрали се на площад „Георги Измирлиев“ за празника на града. Минути след като кметът Николай Рашков и председателят на ОбС Огнян Стоянов издигнаха знамето на града на пилона пред Общината, бурята връхлетя с мощ. Проливният дъжд бързо угаси скарите с кебапчета и други мръвки, разположени по целия площад, и завари изненадани повечето от присъстващите, които бяха тръгнали от къщи неподготвени и без чадъри. Но въпреки пороя, хората проявиха истински стоицизъм и не си тръгнаха от празника.
Преди тържественото издигане на знамето на Горна Оряховица в залата на Общинския съвет бяха връчени традиционно тазгодишните отличия. За Почетен гражданин за 2024 г. беше обявена Елза Гарабетян, която повече от 30 години от живота си е отдала на Историческия музей в града. А в периода 2011-2013 г. е и негов директор. Траен обект на неиния научен интерес е историята на горнооряховския суджук. Огромна е заслугата й за вписването му в Европейския регистър на храните със защитени наименования. Тя е основният инициатор и за поставяне на паметен знак на възрожденката Елена Грънчарова, както и за гостуването на Рогозенското съкровище в железничарския град. Видимо силно развълнувана, Елза Гарабетян посвети словото си на това, че освен със суджука, Горна Оряховица е известна още и със своите генерали в Царство България след Освобождението. “Тази награда е знак за това, че трудът ми не е бил напразен“, каза Елза Гарабетян.
На тържественото заседание на ОбС бяха връчени плакетите и на още осем видни личности от различни сфери на обществения живот. В областта на образованието и културата бяха отличени: бившият зам.-кмет Йорданка Кушева, преподавателката от СУ „В. Грънчаров“ Надя Георгиева, библиотекарката от СУ „Г. Измирлиев“ Даниела Данкова, директорката на детската градина в Първомайци Елеонора Иларионова. В сферата на здравеопазването призът получи началникът на детското отделение д-р Елена Зарева-Гонгалова. В областта на социалните дейности беше отличена шефката на дирекцията по социално подпомагане Боряна Кирилова, а в сферата на икономиката бизнесменът Георги Песаров. В областта на спорта призът отиде при треньора на националния отбор по ориентиране Иван Сираков. Почетните плакети бяха връчени на отличените от кмета на общината Николай Рашков.
Тържествената сесия на ОбС беше открита с химните на България и ЕС, изпълнени от хор „Славянско единство“. „В този тържествен ден отново си припомняме миналото с благодарност към героите, мечтали за свободата, към родолюбците, съградили камък по камък този град, към визионерите, които го превърнаха в модерен индустриален център. Миналото на Горна Оряховица за нас е пример, но и коректив, а бъдещето всички искаме да става все по-добро. Това е възможно. Нека даваме най-доброто от себе си във всеки един момент като общност, заедно. Така ще пребъдем и ще добавим ценности към местната история. И нека да си пожелаем новите поколения да черпят от нас вдъхновение за добрите си дела така, както ние се вдъхновяваме от нашите предци“, каза в словото си пред гражданите кметът Николай Рашков.
След тържествената церемония и потопа, гражданите и гостите на железничарския град имаха възможност да се насладят на празничния концерт, преди началото на който двойна дъга се изви над града. Някои побързаха да видят в това добро предзнаменование и щастливо бъдеще за Горна Оряховица, която тази година чества 154 години от обявяването си за град.

Иван ГЕОРГИЕВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново