Дават еднократна помощ от 300 лв. за всяко дете 1 до 4 клас

Публикувано на пн, 9 ян. 2023
7008 четения

Еднократна помощ в размер на 300 лв. ще се дава на ученици, записани в първи, втори, трети, четвърти и осми клас през учебната 2023/2024 г. Помощта е за всички ученици, независимо дали учат в държавно, общинско или частно училище и ще се отпуска без доходен тест. Това напомнят от Министерството на труда и социалната политика във връзка с основните промени в областта на социалното осигуряване и политиката за подкрепа на семействата с деца, които вече са в сила от 1 януари.
До момента еднократна помощ се даваше само на деца, записани в първи и осми клас в държани и общински училища. Промяната стана факт с решението на парламента през декември, с което еднократната помощ ще се дава на всички ученици в начална степен на образование, както и в осми клас.
Размерът на еднократната помощ се определя ежегодно в Закона за държавния бюджет за съответната година, но не е по-малък от предходната година. Помощта се изплаща на два пъти, като 50 на сто от нейния размер се изплаща след влизане в сила на заповедта за отпускането ?, а остатъкът се изплаща в началото на втория учебен срок, ако детето продължава да посещава училище.
Близо 100 000 семейства на деца, записани в първи и осми клас за учебната 2022/2023 г., получиха право на предвидената еднократна помощ от 300 лв. през миналата година.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново