Д-р Боряна Балтаджиева, акушер-гинеколог в МК “Доверие”: “Два пъти в годината жената трябва да бъде прегледана от гинеколог”

Публикувано на ср, 9 Мар. 2016
5609 четения

Д-р Боряна Балтаджиева е родена във Видин, през 1985 г. завършва медицина в София. Започва работа в районната болница в Костенец като акушер-гинеколог, а след три години се премества в София. Има 25-годишен стаж в УМБАЛ “Света Ана”, а от 2014 г. работи в МБАЛ “Доверие”.
Д-р Балтаджиева има компетенции в онкогинекологията, а също и завиден опит в областта на роботизираната хирургия. Тя е извършила над 100 роботизирани гинекологични операции с робота “Да Винчи”, който МК “Доверие” закупи със собствени средства. Това са интервенции с най-висок стандарт в оперативното лечение и гарантират много по-голяма сигурност, намалена кръвозагуба и кратък болничен престой. Но 30-годишната практика на д-р Балтаджиева обхваща всички аспекти на акушерството и гинекологията. Тя е повишавала квалификацията си в болници в Швейцария, Дания, Канада и др.
Д-р Балтаджиева гостува в събота на 27 февруари във великотърновския Диагностично-консултативен център I, където я чакаха много пациентки. Часовете за безплатните прегледи свършиха още първия ден от обявата за предстоящата ѝ визита.
– Д-р Балтаджиева, за какви гинекологични заболявания най-често ви търсят жените?
– За съжаление българският народ, освен че е беден е и много болен. Напоследък от 2,5 години моите усилия са насочени специално към онкогинекологичната практика, идват все повече жени, които имат такъв проблем. При първия преглед пациентките са уплашени, но след това си тръгват успокоени, след като съм им обяснила стратегията на по-нататъчното поведение, защото невинаги една среща с гинеколога е достатъчна.
А гинекологичните заболявания на съвременната жена никак не са малко. При по-възрастните дами се сблъскваме със злокачествените болести, при тези на средна възраст – предимно миоми и доброкачествени тумори, а при по-младите – най-често ги тревожи стерилитетът. Напоследък изключително зачестява ендометриозата, която по своя ход има не добра прогноза, но по хистологични верификации не е злокачествена. В много голям процент от случаите води до стерилитет. Но по-обезпокоителен за мен е фактът, че
все повече жени са с диагностициран рак на шийката на матката
И освен ръст на заболеваемостта се наблюдава и снижаване на възрастта на болните. За разлика от много други злокачествени заболявания, ракът на маточната шийка е вирусно заболяване и се причинява от човешкия папиломен вирус. Той има много разновидности, но три от тях са с онкогенен ефект. Има големи възможности за ранното диагностициране, защото сега жените са по-информирани, което е работа на акушер-гинеколога на първия фронт да убеди своите пациентки, че два пъти в годината жената трябва да бъде прегледана профилактично. Прави се цитонамазка и на първо време тя е достатъчна. Вече има и по-нови апаратни методики, които диагностицират дали има някъде по шийката на матката високорискови участъци. Тези изследвания са безболезнени. Затова при по-честите профилактични прегледи можем да открием рано този рак, за да не стигаме до големите осакатяващи операции, които могат да гарантират живот, но с не чак толкова добро качество. А в крайна сметка нашите цели са, освен да оперираме, да осигурим и такова качество.
– Роботът “Да Винчи” може ли да осигури един пълноценен живот на оперираната жена?
– Да, роботът “Да Винчи” дава тъкмо това, тъй като с него можем да работим при 15 пъти по-голямо увеличение на камерата, на която се виждат тъканите, върху които се работи. По този начин се елиминира травмата на околните места и появата на усложнения. Ръцете на робота са инструменти, с които може да се достигне до всеки орган, и за разлика от другите апарати за безкръвна хирургия тези имат пълна свобода на движения. Освен това операциите се извършват при миниатюрни разрези, наречени безкръвни. Така се избягва кръвопреливането, което се налага често при отворените операции.
– При какви гинекологични заболявания се използва роботизираната хирургия?
– Роботът “Да Винчи” има изключително голямо място при операциите на ендометриозата, която напредва с всеки месечен цикъл и създава условия за много сраствания със съседните органи. Затова се стараем да освободим тези органи и да възвърнем нормалната анатомия на жената и да създадем условия тя да забременее. С робота “Да Винчи” могат да се правят всички операции, с изключение на локалните пластични интервенции.
– Има ли противопоказания “Да Винчи”, може ли той да оперира всички жени?
– Да, може. Първоначално роботът е създаден по две причини. Едната е да може да се оперира дистанционно. Това означава да има робот в една българска болница, а гинекологът да е в Америка. Той може да направлява робота по сателит, като апаратурата е до пациентката. “Да Винчи” има голямото предимство да оперира дебели жени. Иначе оперативният достъп при другите операции уморява повече хирурга. Но когато поставим ръцете на робота, където трябва, не се вълнуваме колко му е трудно.
– Къде се обучавахте за роботизираната хирургия?
– Преди 2,5 години сформирахме екип за работа с “Да Винчи” и се обучавахме в чужбина. Бяхме в Турция, Гърция и Румъния. Северните ни комшии, например, имат 6 робота, за разлика от нас, които работим с три – два в Плевен и един при нас в МК “Доверие”. Но турците и гърците са напреднали много при тези операции. Това е бъдещето – на миниинвазивната хирургия, защото възстановяването е много по-бързо.
– На колко години е била най-младата ви пациентка?
– На 17 години, но беше с рак на яйчника.
– Може ли да се търси наследственост при тази девойка?
– Има такъв риск, но има изследвания, които показват каква е възможността една жена да се разболее от рак и те са правят много често в чужбина. В България много малко жени се изследват за такъв риск.
Смятам, че при наследствена обремененост жената трябва да знае какво ѝ предстои като генетично предразположение. Така тя ще планува своята репродуктивна функция, ще избърза да роди дете, защото по-късно може да бъде оперирана. Освен това една наследствена обремененост ще кара жената да ходи по-често на профилактичен преглед, а това подобрява прогнозата на евентуално заболяване, защото ще бъде открито в по-ранен стадий.
И още нещо, ако жената е обременена наследствено за рак на гърдата или рак на яйчника, някои от които са хормонално зависими, изключително голямо значение има, ако тя трябва да бъде стимулирана за ин витро забременяване. Тогава лекарите трябва много прецизно да преценят, дали тази стимулация няма да вкара пациентката в една неблагоприятна онкосреда.
– На колко години трябва да се направи първият гинекологичен профилактичен преглед?
– Малко преди девойката да е имала полов контакт, трябва да отиде на гинеколог. Тогава в кабинета той трябва да обясни подробно какви са рисковете на сексуалния живот, от какво да се пази момичето, какви противозачатъчни хапчета може да пие. На пазара има много антибебе препарати, но те не са универсални. Да, днес българката е по-образована и чете непрекъснато в интернет, търси проблема си и се самолекува. Това по-скоро би ѝ навредило. Нищо не може да замести консултацията с лекар, защото нещата, които се пишат в интернет, понякога не са прецизни. А и една информация може да бъде приета по различни начини.
– Има много спорове за безвредността и ефективността на ваксината за рака на шийката на матката и родителите се страхуват да си ваксинират децата именно от различната онлайн информация. Имат ли основание?
– При всички случаи няма 100-процентова гаранция. Ваксината против рака на шийката може да бъде направена, когато се изпълнят всички изисквания на производителя. Хората не трябва да вярват, че ваксината е лечение. Тя е профилактика.
Вася ТЕРЗИЕВА
сн. авторът

loading...
Пътни строежи - Велико Търново