Бум на търсенето на селски имоти

Публикувано на пт, 8 май 2020
18682 четения

Засилен интерес на имоти в селата в региона се наблюдава през последните седмици. Те са породени от кризата с пандемията от новия коронавирус и търсенето на алтернативи на градските жилища и затворената среда. Най-силно се е активизирал пазарът на селски имоти около Велико Търново като областен център. За тези два месеца на извънредното положение 80 % от запитванията са именно за крайградски и селски имоти. Предпочитани са най-близките села като Момин сбор, Леденик, Ветринци, Присово и др., които имат бърз достъп до старата столица. Интерес има също и към селата, близки до общинските центрове като Г. Оряховица, Полски Тръмбеш, Павликени. Купувачите търсят освен добра транспортна връзка наличието на аптека, хранителни магазини, банкомат и други удобства.
“От началото на извънредното положение и затварянето на хората вкъщи търсенето на крайградски и селски къщи се увеличи многократно. Разбира се, търсят се имоти най-вече в близки до града села, с добър транспорт и качествен интернет, за да може да се работи дистанционно. Най-търсени са готовите за живеене къщи в диапазона между 40 000 и 60 000 евро. В периода на блокадата с КПП-та на входовете на областния град търсенето на селски къщи беше 20:1 спрямо запитванията и обажданията за градски имоти”, посочи Калоян Ганев, управител на “Сентчъри Хоумс”. Интересът е предимно от млади хора с деца, които имат имоти в градовете, но търсят алтернативно място за “бягство” на село. Към подобна инвестиция прибягват и все повече хора, упражняващи свободни професии.
Голям интерес има и към дългосрочното наемане на извънградски къщи. Доскоро това беше по-скоро лукс и сравнително малко хора си позволяваха да наемат къща на село. Основно търсенето бе само за летните месеци, предимно от чужденци, които не искат да купуват имоти, тъй като нямат време да ги поддържат. “В момента има засилено търсене за дългосрочните наеми, и то не само за летните месеци, включително и от българи. По време на карантината хората се убедиха в предимството да се живее в къща с двор. Затова очаквам да има преосмисляне на инвестициите в имоти, особено с цел постоянно местожителство, и все повече хора ще предпочитат живота на село в къща с дворно пространство пред това да живеят в апартамент в града”, смята Калоян Ганев.
Весела БАЙЧЕВА
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново