Близо 500 моторджии отново обличат костюма на Дядо Коледа

Публикувано на вт, 12 Дек. 2023
1157 четения

Близо 500 моторджии отново ще облекат костюма на Дядо Коледа за традиционното шествие Мото Коледа във В. Търново. То се провежда традиционно от 2012 г. насам навръх Рождество Христово – 25 декември. Инициатива е на общинския съветник Георги Недев. В празничния ден любителите на мотори се преобразяват в Дядо Коледа и правят обиколка на града, а шествието винаги се радва на огромен интерес от великотърновци в празничния ден. Сред най-големите фенове са децата, за които миналата година имаше осигурен автобус. В него се качват всички деца от домовете и те са част от коледното шествие. По традиция началото е в сутрешните часове на 25 декември от кв. “Чолаковци” и след обиколката по всички търновски квартали финалът е в Дебелец. През годините участниците непрекъснато се увеличават, като се включват мотористи и от други области на страната.
“Мото Коледа със сигурност за поредна година ще има и вече сме в подготовка. Отново ще има автобус и ще возим децата от домовете, но новото т.г. е че автобусите вероятно ще са два. Причината е, че интересът е голям и миналата година бяха препълнени. Ако има втори автобус, той ще бъде отворен и за гражданите, желаещи да се включат в колоната. Ще направим и по-голяма обиколка на града. Тръгваме от “Чолаковци”, през кварталите “Бузлуджа”, “Зоната”, “Триъгълника”, “Картала”, по центъра и до Царевец, а накрая завършваме в Дебелец”, съобщи основният организатор Георги Недев.
Финалът на Мото Коледата е на паркинга пред стадиона в Дебелец, където ще има демонстрации от по-опитните моторджии. “Ще оградим една безопасна зона, където мотористите ще правят демонстрации. Преди това обаче ще поговорим колко недопустимо е да се кара след алкохол, какви може да са последствията, да направим заедно с полицията една презентация за младите шофьори”, добави Георги Недев. Той има идея да си направят и сдружение с нестопанска цел, което занапред да организира това и подобни други събития.
Благотворителността е задължителен елемент в Мото Коледата. Миналата година всички средства, които бяха събрани в урните за дарения, бяха внесени по сметките на Ана Паздеркова и Стоян Момев – Цочо. Тази година събраните пари ще бъдат дарени на Ася Смолецова. Младата жена се бори с онкологично заболяване, но необходимата сума от 200 000 лв. е непосилна за семейството ѝ.
“Бяхме 470 мотора на миналата Коледа, сега е възможно дори да са и повече. Има и много участници от други градове – Троян, Горна Оряховица, Габрово, Севлиево… Идват заради купона, заради уважението и заради каузата”, сподели Георги Недев.
Анатоли ПЕТРОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново