Близо 50 автора и 40 издателства представят най-новите си книги във Велико Търново

Публикувано на пн, 1 апр. 2024
451 четения

Около 50 автора и 40 издателства ще представят най-новите си книги в тазгодишното издание на „Фоайе на книгата с автограф“ във В. Търново. То вече започна и ще продължи до края на април, като ще включва над 60 събития, свързани с литературни срещи, изложби, прожекции на филми и дори демонстрации на кулинарни умения. В рамките на инициативата влизат отбелязването на 2 април – Международен ден на детската книга, както и на 23 април – Световен ден на книгата и авторското право. За втори път „Фоайе на книгата с автограф“ ще е и с участници и от чужбина – писатели, преподаватели и музиканти от Турция и Румъния.
Магърдич Халваджиян, Захари Карабашлиев, Петър Стоянович, Георги Милков, Галя Щърбева, Стефан Диомов, Иван Гранитски и Боян Боев са сред популярните имена, които ще гостуват в тазгодишното издание на “Фоайе на книгата с автограф” във В. Търново. Към тях ще се присъединят актьорите Мартина Вачкова, Елена Петрова, Тончо Токмакчиев и Мария Сапунджиева, а сериозно участие ще вземат също местни автори и лица от културния живот на града.
„Деветото издание на книжното изложение има по-различен облик от предишните. Това се дължи на факта, че на фокус са срещите и събитията с творци, а издателствата ще рекламират новите си заглавия на щанд в деня или седмицата преди гостуването на автора. Ще има и няколко постоянни щанда на университетското издателство на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, издателството на Нов български университет, изд. „Ивис“ и изд. „Просвета““, посочи Мариана Бурова от Регионалната библиотека. Освен срещи с популярни и разпознаваеми за широката публика имена, екипът дава трибуна и на млади, не толкова познати или позабравени от търновската общественост творци.
Благодарение на провеждането на „Фоайе на книгата с автограф“ и осъществените контакти във фондовете на РБ „П. Р. Славейков“ ще постъпят като дарения и покупки над 400 нови заглавия, подбрани според читателските интереси и потребности. Чрез инициативата културната институция се присъединява и към 13-ата национална кампания „Походът на книгите“, организирана ежегодно от Асоциация „Българска книга“ и Българската библиотечно-информационна асоциация в изпълнение на целите: насърчаване на четенето, популяризиране на българската книга и утвърждаване ролята на библиотеките като средище на духовността, общуване и срещи на местната общност.
„Философията на „Фоайе на книгата с автограф“ е да срещне великотърновската общественост с издателствата и авторите, подбрани на базата на читателското търсене, както и да набавим нови книги за библиотеката“, подчерта д-р Иван Александров, зам.-директор на културната институция. Той добави, че акцент в програмата ще е темата за В. Търново, както и няколко изложби, свързани с важни годишнини – 140 години от първото издание на „Записки по българските въстания“ на Захари Стоянов, 130 години от рождението на Елисавета Багряна, 100 години футболен клуб „Етър“ – В. Търново, 130 години от издаването на „До Чикаго и назад“ от Алеко Константинов, както и изложба с помагала и учебници по богословие, финансирана от Българската православна църква. „Фоайе на книгата с автограф“ вече стартира с илюстративна експозиция, представяща събитията от програмата на книжното изложение, подредена на пана пред Факултета по изобразително изкуство на ВТУ в центъра на В. Търново.
“Фоайе на книгата с автограф” се осъществява с подкрепата на Министерството на културата, Община Велико Търново и в партньорство с ВТУ “Св. св. Кирил и Методий” и Асоциация “Българска книга”, посочи доц. д-р Калина Иванова, директор на РБ „П. Р. Славейков“.

Николай ВЕНКОВ
сн. авторът

loading...
Пътни строежи - Велико Търново