Благотворителен кулинарен базар събира средства за семейство в нужда с 4 деца

Публикувано на чт, 16 Ное. 2023
963 четения

Благотворителен кулинарен базар в ОУ „Бачо Киро“ във В. Търново ще събира средства за подпомагане на семейство Мирослава и Захари Първанови, новородените им тризнаци и братче на 2 години, които са в затруднено положение. Той ще се проведе на 21 ноември, когато е Въведение Богородично – Деня на християнското семейство. Базарът ще продължи от 8,30 ч. до края на учебния ден, а в 12,30 ч. в Актовата зала ще има програма със стихове, песни, танци и благословение за здраве и успех.
Базарът се организира с усилията на родителите и техните второкласници, които ще приготвят вкусно, опаковано индивидуално изделие (кекс/на парчета/, мъфини, курабии, банички и т.н.). Ще бъдат поканени и учениците от 1-ви, 3-ти и 4-ти клас, които в междучасията да закупят кулинарните предложения, на цена от 1 лв. В училището ще бъдат допускани и външни хора, за да може инициативата да се разрасне още повече.
„Денят на християнското семейство и православната християнска учаща се младеж остава недостатъчно почитан измежду останалите празници и затова искаме да го популяризираме и да му отдадем необходимото внимание, за да отекне в сърцата на хората и да го направим по-значим. Той е и ден на благотворителността, в който семейства помагат на семейства, а младежите са на преден план, защото са бъдещето на всяко семейство“, посочи Атанас Парушев, учител по религия в ОУ „Бачо Киро“, който разказа повече за християнския празник. Той сподели и за желанието да бъдат създадени ядра на благотворителност и организирани събития в колкото се може повече училища и детски градини в община В. Търново, за да може да се помага на хора в нужда.
„Приканваме ви за втора поредна година да подадем „Ръка, пълна с обич“. Избрахме семейството с помощта на служителите на дирекция „Социално подпомагане” във В. Търново. Миналата година събрахме повече от 2400 лв. и майката, на която ги дарихме беше много щастлива, защото и бяха от голяма помощ“, припомни Парушев, като сподели, че сега се е ангажирал много по-силно с тази кауза. Затова е привлякъл представители на още две институции – Светла Иванова, секретар на Богословския факултет на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ и съпруга на отец Славчо от храм „Св. Николай“, и Пенка Игнатова, директор на Дирекция „Образование, младежки дейности и спорт“ в Община В. Търново. Те обединяват усилията си върху насочване вниманието на семействата и младежта върху големия християнски празник и благотворителността.
„Денят на християнското семейство и православната християнска учаща се младеж си е наш, изцяло български празник, датиращ от 1929 г. Тогава той е бил обявен за неучебен ден и децата с техните семейства сутрин са се приготвяли, посещавали са храма и са помагали на бедни, болни и други хора в нужда. По-късно той е позабравен, но в последните години се опитваме да го възобновим“, разказа Иванова.
“Мисията ни е да създадем радост, да покажем, че семейството е любов. Нашите инициативи стартираха още преди 13 години в Голяма зала на Община Велико Търново, по предложение на отец Славчо Иванов и неговата съпруга, когато започнахме да правим общоградско тържество за отбелязване на празника, с участието на детски градини, училища и извънучилищни звена“, посочи Игнатова и допълни, че през годините почти всички детски градини са били символични домакини на честванията. Тази година в тържеството на 20 ноември от 17 ч. ще се включат 4 детски заведения – водеща ще е ДГ „Здравец“, а останалите ще са ДГ „Ивайло“, ДГ „Иванка Ботева“ и ДГ „Ален мак“. Техният спектакъл ще бъде под мотото „Семейството – гнездо от обич съградено, с магията на любовта споено. В събитието ще вземат участие над 120 деца с песни, танци и стихчета, а техни гости ще бъдат родители и представители на Община Велико Търново. За децата ще има почерпка и послание, подготвено от Атанас Парушев, разказа Игнатова, като добави, че целта е през следващите години този празник да се превърне не само в общоградски, но и в общински, чрез включването на детски градини извън В. Търново.
„Желанието ни е този празник да влезе и в официалната културна програма на града“, добави Парушев, който отбеляза, че тази година се навършват 25 години от въвеждането на обучението по „Религия, християнство, православие“ в ОУ „Бачо Киро“. В школото през всичкото това време учител по този предмет е Ивелина Стефанова, а около 18% от децата са се възползвали от тези свободноизбираеми часове.
Парушев посочи, че тази година е ангажирал с каузата много свои познати от бизнеса, а Игнатова добави, че активно участие са пожелали да вземат и младежите от Градския ученически парламент. Желанието на инициаторите е след време да се организира и по-мащабен общоградски базар.
Освен обучението по религия в ОУ „Бачо Киро“, такова провежда и учителят Стефан Ангелов в ОУ „П. Р. Славейков“, но като извънкласна дейност, а в ОУ „Св. Патриарх Евтимий“ и СУ „Вела Благоева“ е имало, но в момента няма. Иванова посочи, че на този етап предметът „Религия“ трудно може да бъде включен като учебен и разясни причините за това, като припомни, че тази борба се води от 30 години, а през това време ценностите на младите хора се изместват.
„Ние упрекваме децата за държанието им, но те не са виновни за нищо, защото са огледален образ на родителите, семейството и обществото. Ако ние не им показваме ежедневно добродетелите и не ги научим да помагат, те няма откъде да го видят. Затова идеята ни е на отчаяните да дадем вяра, на тревожните надежда, а на тези, които завиждат на приятелите ни – любов“, каза Иванова, която припомни за Неделното училище към църквата „Св. Николай“, което съществува от 1995 г. То стартира с 12 деца и още тогава организира първия празник за Деня на християнското семейство. Впоследствие в него се обучават по около 100 деца, които всяка неделя го посещават, въпреки липсата на толкова голяма база, а към тази учебна година те са 17. Те имат час по вероучение, след което едни пеят, а други имат занимания по иконопис, водени от Петя Василева и Константина Константинова. За всички тези години през Неделното училище са преминали над 1000 деца, но за съжаление повечето от тях вече не живеят в България.

Николай ВЕНКОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново