Без(надеждният) случай на един мъж, който успя да свали 52 кг от теглото си

Публикувано на пт, 14 Ное. 2014
3015 четения

Васил тежал 110 кг, имал високо кръвно, увреден черен дроб и сърце, сега 43-годишният мъж е в перфектна форма и кипи от енергия.

Васил Тосев промени коренно живота си чрез хранителен режим и йога. Единственият дервиш в България ще представи книгата си в Горна Оряховица
Това е една история за скритата сила, която носи в себе си всеки един от нас. Преди 14-15 години лекарите определяли пловдивчанинът Васил Тосев като безнадежден случай. Младият мъж тежал 110 килограма. Основният му проблем бил високото кръвно, имал планирана байпас операция на сърцето заради запушвания. Черният му дроб също бил доста зле, имал синузит и какво ли още не. Стигнал до решението, че се нуждае от промяна, след като лекарите му казали, че му остава още не повече от една година живот. Сега 43-годишният мъж тежи 58 килограма, излъчва здраве и енергия, а очите му греят.
“Винаги съм казвал, че когато оставим здравето си в ръцете на другите, сме обречени никога да не бъдем здрави, и затова аз взех моето в ръцете си”, започва разговора ни Васил и допълва, че тогава алтернативата пред него била или да се подложи на операцията, или да се опита да си помогне по друг начин. Да си оперира сърцето му се сторило много опасно, затова решил да се обърне към йогата като алтернатива. “Не виждах никакъв прогрес в състоянието си от лечението на докторите. Хапчетата в ръката ми вместо да намаляват, се увеличаваха. Ако медицината помагаше на хората, нямаше да има толкова много болни. Тя напредва все повече и повече, лекарите се обучават все по-добре, медицинската техника се развива, цялата наука работи за медицината, но в крайна сметка болните също се увеличават”, аргументира се мъжът. Според него това ясно подсказва, че подходът към здравето трябва да бъде друг, а не този, стандартният.
Васил се запознава с Иван Гарабитов, който му е първият учител по йога. След това и с Венцислав Евтимов, който имал сходни на неговите проблеми. Постепенно с дихателни и физически упражнения, както и различни техники на изчиствания, успял да си възстанови здравето. Сърцето му се оправило, кръвното му се нормализирало, всички заболявания постепенно изчезнали. По думите му, от 14 години, откакто се занимава с йога, не си е вземал болничен, а само два или три пъти е ходил на лекар.
Разкрива, че най-полезното нещо от йога това са дихателните упражнения. “С тях могат да се излекуват 90 % от заболяванията, но са малко хората, които отделят достатъчно време – час или два на ден, за да ги практикуват. Важно е да се получи натрупване и човек започва да се чувства по-добре”, обяснява йогинът.
Васил е категоричен, че съвременният човек не умее да диша. Съвременните мъже дишат с корема, а жените с гърдите си. Не знае кога и защо се получило това разминаване, но правилното дишане е с корем-гърди и да се издишва корем-гърди. “По този начин дишаме цялостно и го забавяме, а когато забавим дишането, прогонваме стреса. Това е много важно, защото е свързано и с продължителността на живота. От природата знаем, че животните, които дишат бързо, живеят по-кратко, а тези, които дишат дълбоко и бавно, живеят по-дълго, допълва мъжът.
При храненето най-големият проблем е количеството, което приемаме, защото вредни храни почти няма, но има вредни количества. Хората ядат от 5 до 10 пъти повече отколкото е необходимо, за да има достатъчно енергия тялото им. Васил обяснява, че когато тази храна не е качествена, тя започва да затлачва тялото, защото не може да се изхвърля от организма както трябва. От дебелото черво тръгват отрови, които удрят бъбреците, черния дроб, сърцето. Такова било и неговото състояние, преди да започне да се променя.
Другата огромна грешка, която допускат хората, е, че смесват храните. Пиенето на течности по време на ядене също е изключително вредно, защото по този начин се разреждат стомашните сокове и храната не може да се смели както трябва. Мъжът съветва да се ядат повече зеленчуци и храна, която расте на мястото, където живеем. “Има хора, които се опитват да се хранят здравословно и наблягат на чия, годжи бери, киноа, амарант и други подобни. Това не са култури, които ги има по нашите ширини. Трябва да ядем местни неща като ябълки, картофи, да си изсушим плодове за зимата”, нарежда с усмивка той. Според него по-нормално е през зимата да се смъкват килограми, а през лятото да се качват. Така е и в природата. Причината е, че през лятото има повече неща за хапване, а през зимата по-малко.
Асаните са физически упражнения, които са полезни само когато се изпълняват правилно с контрол на дишането, и колкото по-дълго се стои в една асана, толкова повече ползи има от нея. Според индийските йоги в една поза може да се стои с часове и колкото времето е по-дълго, толкова по-добре. Васил не приема диначимната йога.
Мъжът успял да промени себе си коренно, споделя още, че тялото ни се затлачва с всеки изминал ден затова изчистителните техники са много важни. “Живеем в изключително замърсен свят, затова е важно всеки ден да чистим организма си. Това трябва да ни бъде заложено още от дете, защото не може един човек да се нарича културен, а да не знае как да си поддържа тялото. Знае как да си поддържа техниката в колата, а не се грижи за тялото си”, аргументира се Васко.
Убеден е, че здравият човек може абсолютно всичко. Той има много енергия и тази енергия може да я впрегне в каквото поиска. Болният човек няма сили, отделно, че ангажира със състоянието си много хора около себе си. Всички са притеснени дали този човек ще се оправи. Усещал го по себе си – ставало му още по-неприятно, защото хем не можел да се оправи, хем роднините му страдали, че е болен.
За да помага на хората, Васил Тосев съставил книга. Направил я по молба на свой приятел, който искал повече хора да се запознаят с методиката, която той практикува всекидневно. В нея е описал дихателните и физически упражнения, изчистващите техники, както и е посочил как всеки може засили имунитета си. Васил ще представи книгата си тази неделя в Горна Оряховица по покана на местния клуб по йога.
Васил обяснява, че най-доброто средство е прополисът, който трябва да се приема всеки ден. Той лично го приема вечер, а сутрин пие чай от бъз. Йогинът разкрива, че това е най-силната билка на България. Другото, което трябва да приемаме ние, българите, е розовото масло, което повишава вибрационната честота на клетката, тъй като има над 500 херца вибрация. В това отношение е най-високо вибрационното натурално масло, а най-хубавото розово масло расте по нашите земи.
Според Васил човек не трябва да си поставя ваксини, защото не вижда как те могат да му бъдат полезни. Казва, че няма по-добри лекарства от тези, които природата сама е създала.
Преди време медиите обявиха, че Васко Тосев е единственият българин, който е въртящ се дервиш. Открил суфизма случайно, един от учителите му по йога му говорел много за древния мъдрец Руми. Един ден в Пловдив дошли танцуващи дервиши от Коня. Като ги видял, се увлякъл още повече, започнал да чете книгите на мъдреца. Започнал всеки ден да се върти, но никога не му се е завивало свят, действал както в йога – стъпка по стъпка. Не може да обясни защо не му се завива свят, само казва, че когато започне въртенето, се случва връзка, която трудно може да бъде описана. Истината е, че един от посветените днес Учители, който живее в Коня, може да види и да усети веднага кой може да се върти и кой не, без да го кара да извършва каквото и да е движение. Достатъчен му е само един поглед. Още като видял Васил, усетил, че е един от целунатите от Бог. Допуснали го в техния орден, дали му име. Мъжът не иска много да говори за това, защото според него, пътят към духовното е нещо много лично. Казва, че за него е много по-важно да помага на хората на първо място да са здрави. Всичко останало е следствие.
Весела КЪНЧЕВА, сн. личен архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново