Българи и румънци въртяха вкусни баници във Върбица

Публикувано на пн, 13 май 2024
1914 четения

Българи и румънци си мериха кулинарните умения на Празника на дрипавата баница във Върбица. В осмото издание на празника участие взеха над 350 вида баници, сътворени от кулинари от 43 населени места. Наред с традиционните – със сирене, направени по различни начини – точени, дърпани, втасали, месени, имаше и баници със спанак, лук, булгур, халва, пиле, кайма, картофи, лопуш, праз, грозде. Имаше още баници с шунка, манатарки, сметана и сладко от смокини, сушени плодове, цвеклови листа и левурда, лучници, тиквеници, зелници, банички в гювече, с тиквички, бекон и пармезан, агнешки дреболии, с грах, картофи и гъби, както и шельменик – с охлюви и рибник с прясна цаца и сланина, традиционни за Бургаския край. Имаше още банички на тостер, засукана баница, тиквеник, щрудел, мъфинки с различни пълнежи, канелени рулца, различни видове питки, хлябове и още много други. Гостите от Гюргево се представиха с баници със сирене и стафиди и споделиха, че при тях е характерно сходството с българската добруджанска кухня.
Нелеката задача да оценят всички тези многобройни баници имаха Цветелина Томиъм, позната от кулинарния формат “Master Chef”, и горнооряховчанинът Ивайло Иванов – участник в “Hell’s Kitchen”. Оценяваме визията, автентичността, вкуса, креативността. Очаквам да ме впечатлят освен солените, така и сладите баници. Очаквам да видя и млади участници, които да представят дрипавата баница, видяна през техния поглед, сподели шеф Ивайло. Журито трябваше да определи най-достойните баници в над 35 категории.
Специален гост заедно с журито бе и Царина Цанева от последното издание на Hell’s Kitchen. “Много съм щастлива, че имам възможността да споделя настроението на празника в с. Върбица. Очарована съм от хората, които виждам тук. Всички са направили страхотни баници и заслужават първи места.” Шеф Царина сподели още, че най-шантавата баница, която тя е приготвяла, било с кайма и грах. За децата имаше и друга атракция. 78-годишната баба Стефка учеше желаещите малчугани как се точат кори за баница. И желаещи за това не липсваха. Така празникът постигна една от основните си цели – да е връзка между поколенията и да не позволява българските традиции да бъдат забравени.
След тържественото откриване дойде ред и на богатата фолклорна програма с участието на певицата Ана Мария и финалиста от последното издание на “Гласът на България” Симеон Славев. На сцената се качиха още фолклорни състави и индивидуални изпълнители от региона, а в центъра на Върбица се извиха хора – на толкова ката, колкото има една баница.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново