Балет “Калина” с награда за колектив с най-високи резултати в танцов конкурс

Публикувано на пн, 28 Ное. 2022
246 четения

Балет “Калина” към читалище “Напредък” в Г. Оряховица спечели награда за колектив с най-високи резултати в националния конкурс “България танцува”, който се проведе в Димитровград.
Освен това престижно отличие, солистите на балета се завърнаха с 4 първи места, 3 втори места и 1 трето място, а Габриела Мерджанова заслужи национална стипендия по програмата на Министерство на културата за закрила и стимулиране на деца с изявени дарби.
Отборът на Балет “Калина” бе в състав Йоана Василева, Каролина Боева, Дария Стайкова, Даяна Миладинова, Вивиан Бонева и Габриела Мерджанова. Те представиха десет хореографии в стиловете съвременни и характерни танци, като с всички свои изпълнения показаха умения и високо качество. Шестте хореографии в стил съвременни танци са поставени от талантливия Денислав Иванов, а останалите четири в стил етно са дело на Калина Кръстева.
“Много се гордеем с Габриела, която спечели национална стипендия, преборвайки се с конкуренция от 60 момичета и момчета от нейната възрастова група.Това е огромен успех за нея, за балета и, разбира се, за хореографа ѝ Денислав Иванов”, разказа с гордост Калинка Генова, ръководител на Балет “Калина”. “Всички наши деца се състезаваха с възпитаници на танцови училища от цялата страна и не отстъпиха по никъкъв начин на конкуренцията. Въпреки че състезанието беше много тежко и с рекорден брой участници, продължаваше до полунощ и започваше рано сутринта, нашите момичета показаха, че са безупречно подготвени”, не скри задоволството си Генова и благодари на Денислав Иванов, Миа Момъкова, Габриела Мерджанова и Росиана Токмакчиева, които неуморно тренират и работят с талантливите изпълнители на балета. В 3-дневната надпревара в Димитровград участваха над 1200 танцьори от 42 формации в България, в 48 състезателни категории и три танцови стила – класически балет, характерни и съвременни танци. Сред тях са и възпитаници на Националното училище по танцово изкуство – София, Националното училище за музикално и танцово изкуство “Добрин Петков” – Пловдив, Националното училище за музикално и сценично изкуство “Проф. Панчо Владигеров” – Бургас, и Националното училище по изкуствата “Добри Христов” – Варна. Конкурсът е включен в програмата на Министерство на културата и се осъществява с подкрепата на Министерство на образованието и науката и Община Димитровград.
С цел участие в Световното първество в Брага, Португалия, през 2023 г. за всички солисти на балет “Калина” тече усилена подготовка и разучаване на нови хореографии, посочи Генова.

Николай ВЕНКОВ
сн. личен архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново