Бакалаврите от випуск ’2023 на Свищовската академия получиха дипломите си

Публикувано на ср, 29 Ное. 2023
150 четения

Абсолвентите от випуск ’2023 в ОКС “бакалавър” на Стопанска академия “Димитър А. Ценов” в Свищов получиха своите дипломи на тържествени церемонии в аулата на висшето учебно заведение. Облечени в академични тоги и барети, абсолвентите от всички специалности към четирите факултета, в присъствието на своите родители, приятели и близки, ознаменуваха положения труд през 4-годишния период на обучение. Ректорът на академията проф. д-р Марияна Божинова поздрави абсолвентите и ги увери, че дипломата, която получават, им открива много възможности за успешна кариера в сферата на икономиката и управлението на фирмено, общинско, регионално и държавно ниво, не само в България, но и в чужбина, защото тя има висока стойност и е международно призната.
“Плеяда наши възпитаници са заемали и заемат високи ръководни постове в държавата – имали сме вицепрезидент, министри и зам.-министри, директори на държавни агенции, областни управители, кметове. В чужбина също имаме много добре реализирали се наши възпитаници, но аз, скъпи дипломанти, ви призовавам да останете в България, защото страната ни има нужда от такива млади, образовани, знаещи и можещи хора като вас”, каза проф. Божинова. Тя подчерта, че част от дипломантите са първият випуск, завършил дистанционна форма на обучение в ОКС “бакалавър”, а на всички още в първи курс, втория семестър им се наложи да преминат в онлайн режим поради ковид пандемията през 2019 г. Ректорът съобщи и добрата новина от Министерството на образованието и науката, че преди броени дни Свищовското висше училище получи за 2023 г. втория най-висок коефициент за издръжка на ПН “Икономика” за страната (след УНСС), който се формира на база качество на обучението.
“Не случайно златните ни момичета Нургюл Салимова и Ивет Горанова са избрали именно нашата алма матер, а преди години този избор направи и Антоанета Стефанова. Искам да Ви убедя, че вие се обучавахте на правилното място, в правилното време и преодоляхте всички сериозни предизвикателства”, каза проф. Божинова.
По традиция, в рамките на двете церемонии бе изпълнен ритуалът по полагане на Галилеевата клетва, а след нея, в чест на дипломантите прозвуча “Многая лета”. Първенците на випуска, завършилите с отличен успех (над 5,50), получиха своите дипломи лично от ректора на Свищовската академия проф. Божинова. С най-висок успех се дипломира Николета Иванова от специалност “Счетоводство и контрол” със среден успех от следването 5,95 и 6,00 от държавен изпит. В рамките на двете церемонии абсолвентите бяха приветствани и от деканите на съответните факултети, които връчиха дипломите на своите възпитаници: проф. д-р Атанас Атанасов – “Стопанска отчетност”, доц. д-р Светослав Илийчовски – “Производствен и търговски бизнес”, проф. д-р Андрей Захариев – “Финанси”, проф. д-р Маргарита Богданова “Мениджмънт и маркетинг”. Тържествените церемонии по дипломиране на випускниците завършиха с ритуалното хвърляне на академичните барети пред сградата на Ректората и множество снимки на дипломантите с техни колеги, преподаватели, родители, приятели, разказаха от Стопанската академия.
Николай ВЕНКОВ
сн. СА “Д. А. Ценов”

loading...
Пътни строежи - Велико Търново