Атрактивни игри и забавления ще има на Празника на яйцето

Публикувано на чт, 20 апр. 2023
342 четения

Атрактивна програма с много игри и забавления за деца и възрастни е подготвила Община Павликени за Празника на яйцето. Десетото издание на събитието ще се проведе на 29 април, а откриването е от 10,30 ч. в парк „Кирил Ракаров“. Ежегодно празникът събира между 3000 и 4000 жители и гости на града. Началото му е поставено през 2013 г. по инициатива на Община Павликени и фирма „Хайпро – България“ ООД, която е един от големите производители на яйца.
„Запазваме основните акценти – кулинарен конкурс, в който са поканени да участват всички читалища и кметства, пенсионерски клубове и учебни заведения в общината. Нашият майстор готвач Елена Божанова ще направи стотици омлети за гостите, ще покажем също занаяти, свързани с яйцето. Ще има детски арт работилници, както и спортни и семейни игри“, разказа кметът на Павликени инж. Емануил Манолов. Председател на журито в кулинарния конкурс отново ще е Иван Звездев. Този път той ще се включи и като шеф готвач и ще приготви яйца на чалбур, за което е заявил да му бъдат осигурени 300 яйца.
На голямата сцена през целия ден ще има изпълнения на детски състави, самодейни състави от общината, както и на професионални музиканти. Специален гост в концертната програма ще е младата звезда Дара, която в момента оглавява с последната си песен музикалните класации у нас. Тя ще се включи в празника заедно със своя балет.
И тази година са предвидени щандове за търговци и занаятчии, които са изявили желание да се включат в празника, включително и местни производители на декоративна растителност и цветя. Изпратени са покани и до туристически агенции да организират еднодневни екскурзии до Павликени с възможност за посещения на Градския исторически музей, Античния керамичен център, зоокъта и др.
За втора поредна година в парка ще бъде обособена зона с любимци от Приюта за безстопанствени кучета. Служители от приюта и доброволци ще обясняват на децата и техните родители как могат да осиновят куче и какви трябва да бъдат първоначалните грижи за него. Предвиден е и кът, на който ще бъдат показани яйца от всички видове пернати, отглеждани в зоокъта в Павликени.
„Всички събития в рамките на деня са напълно безплатни за жителите и гостите на града. Новост тази година е, че празникът е финансиран от МИГ Павликени – Полски Тръмбеш. Проектът, с който спечелихме финансиране е „Празник на яйцето – развитие и популяризиране“. Средствата не са много, но сумата покрива разходите за монтиране и обслужване на сцената, озвучаване и осветление и заснемане на 30-минутен филм за празника. Към проекта е предвидено и закупуването на дрон, с който ще се снима видеото и предстоящите празници и събития в общината“, каза още инж. Емануил Манолов.
Както всяка година и тази ще има томбола, а голямата награда е 55-инчов смарт телевизор, предвидени са и по-малки награди – мобилен телефон, ваучери за ресторант и търговски обекти, карти за плувания басейн и др. От Общината уточниха, че за празника са предвидени между 3000 и 4000 яйца, а очакванията са отново да има голям интерес към събитието.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново