Атрактивен спектакъл пред Царевец пресъздава въстанието на Петър и Асен

Публикувано на ср, 21 окт. 2020
267 четения

Атрактивен спектакъл пред крепостта “Царевец” ще върне часовника в края на XII век и по-специално – през славната 1185 година. Театралната историческа възстановка ще пресъздаде въстанието на братята боляри Петър и Асен, което води до отхвърляне на византийското робство и до възстановяване на българското царство. Арена на събитието ще е площад “Цар Асен I” пред Царевец. Първите Асеневци, възседнали верните си коне и придружавани от най-близката си болярска свита, отново ще влязат на Царевец, за да поставят началото на Второто българско царство и да обявят Търновград за столица.
Спектакълът съчетава по атрактивен начин театрално изкуство, средновековна музика, огнено шоу, бойни демонстрации. Началото му е в 18,00 ч. на 24 октомври, събота, с представяне на българско и византийско въоръжение от епохата на Средновековието, показване на бойни техники и музикални изпълнения на група “Ериней”. В реконструкцията участват 45 реанактори от СНЦ “Търновци”, Клуб “Традиция” – В. Търново и Шумен, заедно с “Чигот” – Варна.
Кулминацията ще е в 18,45 ч. – възстановката ще прелее в историческия театрален спектакъл “Величието на Асеневци” по едноименната пиеса на Иван Митев, която е специално адаптирана за случая. Режисьор е Антони Цонев, а музиката е написана от Петър Атанасов от МДТ “Константин Кисимов”. В ролите жителите и гостите на старопрестолния град ще видят солистите на великотърновския театър – Стефка Златкова, Лиляна Иванова, Детелин Кандев, Иван Митев, Виктор Терзийски и Милен Иванов. Режисьор е Антони Цонев.
Част от спектакъла е и огнено шоу на група “Палячи”, а финалът е в 19,30 ч. с аудиовизуалния спектакъл “Царевград Търнов – звук и светлина”.
Театралната историческа възстановка е посветена на 835-годишнината от въстанието на Петър и Асен и отбелязването на големия християнски празник Димитровден. Организатори са Община Велико Търново, Регионален исторически музей, СНЦ “Търновци”, Клуб “Традиция” – клон В. Търново, МДТ “Константин Кисимов”.

loading...
Пътни строежи - Велико Търново