Архитекти от над 10 държави с идеи за новия градски център на В. Търново

Публикувано на вт, 24 юли 2018
1440 четения

Над 130 запитвания са постъпили до момента към Община В. Търново относно Международния архитектурен конкурс за нов градски център, научи “Янтра ДНЕС”. Интересът е много голям, има въпроси от архитекти от над 10 държави – Италия, Франция, Великобритания, Швеция, Русия, Босна и Херцеговина, Турция, САЩ, Китай, Индия и др. Питанията са свързани както с условията на конкурса, така и с необходимата документация и технически изисквания, заложени в конкурсната процедура.

“Близо 60 са проектните предложения, постъпили в Общината. Над 30 са от чужбина, а от България са около 20”, уточни кметът инж. Даниел Панов. Някои от участниците както от България, така и от Франция, Турция и Русия не се довериха на куриерски фирми, а предпочетоха да предадат лично проектите си в деловодството. Част от желаещите да се включат в престижната международна надпревара не успяха да се справят със сроковете и да завършат разработките си, други пък имаха проблеми с изпращането на своите проекти.

Международният конкурс е под мотото “Ново сърце за Стария град” и е най-мащабният в страната. Той стартира по инициатива на кмета на старата столица инж. Даниел Панов, а обществената поръчка бе пусната в края на април и приключи на 20 юли. Със заповед на градоначалника тя ще бъде финализирана днес. Конкурсът бе публикуван в 8 специализирани сайта, два от които за архитектурни конкурси. За творческото състезание в старата българска столица писа и едно от най-престижните издания – The Architects’ Journal, което излиза от края на 19 век във Великобритания.

75 000 евро е обявеният от Общината награден фонд на конкурса, а журирането ще се проведе в периода 27-29 юли. В тези дни в старата столица ще пристигнат именити архитекти от няколко страни, доказани професионалисти в областта на архитектурата и градското проектиране. Според проф. д-р Георги Станишев, председател на международното жури и консултант на конкурса, това е най-добрата форма за решение на такова сложно градоустройствено предизвикателство, каквото е теренът на Старото военно училище. Журито ще търси решения, които стъпват на уникалното архитектурно наследство на В. Търново, но преразказват историята и културата на мястото чрез новаторски пространствени идеи.

Международният архитектурен конкурс включва две части, които са неразривно свързани – градоустройствено решение (концепция) за територията на Старото военно училище и проект (концепция) за сграда на Експозиционен център. С нейното строителство, заедно с прилежащата инфраструктура, Община В. Търново ще постави началото на поетапното развитие на територията от близо 190 декара. Изграждането на експозиционния център е част от одобрената инвестиционна програма на общината по мерките за градска среда на оперативна програма “Региони в растеж”.

Весела БАЙЧЕВА

 

 

 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново