Археологическите разкопки на крепостта Ряховец започват

Публикувано на ср, 15 сеп. 2021
331 четения

Седми пореден археологически сезон на средновековната крепост Ряховец започва на 15 септември. Обектът получи статут с категория “национално значение” през 2015 г. и след 25-годишно прекъсване с финансови средства, осигурени от Община Горна Оряховица, бяха подновени археологическите разкопки.
В периода 2015-2020 г. екип от специалисти с научен ръководител Илиян Петракиев (РИМ – В. Търново), зам.-ръководител Мая Иванова (ИМ – Горна Оряховица) и научен консултант проф. д-р Хитко Вачев (РИМ – Велико Търново) разкриха структури от III-II хил. пр. Хр., трите главни порти, част от крепостната стена с две външни правоъгълни кули, улица, жилища, огнища, пещ и скелети от ХII-ХIII в. От 2019 г. се проучва и южното подградие на крепостта, където са разкрити сграда от ХIII век, ями от ХI век и вероятен ров от тракийския период на обитаване през II-I в. пр. Хр.
Тази година финансирането на проучванията е в размер на 27 945 лева и е осигурено от Министерство на културата. През този археологически сезон усилията на екипа продължават да са съсредоточени във вътрешните терени на крепостта и южното подградие с цел прецизиране хронологическите граници на обитаване. Археолозите очакват да бъдат открити добре запазени архитектурни структури и разнообразен археологически материал.
През 2016 г. ръководителите на разкопките, заедно с Исторически музей – Г. Оряховица, Община Г. Оряховица, местни училища и спонсори организираха първата в България “Лятна археологическа школа” за ученици. В периода 2016-2020 г. над 100 ученици от 6 до 12 клас имаха възможност да се запознаят на място с работата на археолозите и да участват в разкопките. Предвижда се и през този археологически сезон школата да продължи дейността си с участието на младежи от училищата в Г. Оряховица и В. Търново. Те ще бъдат поставени в реална археологическа среда. Ще добият представа за периодизацията на обекта в епохите, през които е населявана местността. Ще усвоят знания за разположението, устройството, функционирането и значимостта на средновековната крепост Ряховец. Ще участват в теренната археологическа работа, като разкриват и заснемат археологически структури, правят измервания с нивелир, описват и рисуват находки.

сн. архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново