Арх. Милен Маринов с грамота от конкурса “Сграда на годината 2022”

Публикувано на пн, 19 Дек. 2022
503 четения

Великотърновският архитект Милен Маринов бе отличен с грамота в националния конкурс “Сграда на годината 2022”. Той участва в престижния конкурс с проекта си за реставрация на Минералната баня в с. Ягода, община Мъглиж, и се бореше за наградата на публиката заедно с други отличени обекти. Арх. Маринов получи грамотата по време на гoдишнитe нaгpaди в националния конкурс на тържествена церемония, която се проведе на 15 декември в Sofia Event Center. Събитието бе уважено от над 450 официaлни гости, партньори, вoдeщи инвecтитopи, cтpoитeли, apxитeкти и др.
Минералната баня в с. Ягода е паметник на културата с местно значение. Открита е през 1928 г. Изградена е по проект на арх. Христо Димов от Стара Загора и е по подобие на баните в чешкия град Карлови Вари.
Последните над 20 г. банята е затворена и тъне в разруха. Обновяването на сградата започва през есента на 2019 г., след като от Министерството на регионалното развитие и благоустройството отпускат за ремонт близо 210 000 лв. През 2021 г. Община Мъглиж поема дългосрочен дълг от Фонд “ФЛАГ” в размер на 1,9 млн. лв. за възстановяване и основен ремонт на сградата.
Весела БАЙЧЕВА
сн. личен архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново