Ангели в полицейски униформи

Публикувано на вт, 8 Мар. 2016
14448 четения

Галя Борисова e пътен полицай. В община Велико Търново жените като нея са няколко – едната дежури изцяло на пътя, а Галя и останалите работят и като патрули и в канцелария.
Полицайката има завършено висше образование в Националния вонен университет. Веднага след като завършила, кандидатствала в полицията и я приели от първия път. Изборът на място за работа дошъл естествено, защото детската ѝ мечта била да стане войник, но затворили сержантското училище и затова отишла във Военния университет.
Реакцията на хората, когато я видят в униформа, е различна – някои изразяват възхищение, други завист, трети презрение, но повечето са усмихнати и ѝ се радват. Най-щастливи и искрени, когато я видят, са децата. Самата тя приема работата си съвсем нормално и не смята, че е по-различна от останалите жени.

Веселина Георгиева работи в групата за охрана на обществения ред в Районното полицейско управление. В системата на МВР е от три години. Чаровната дама от Лясковец искала да стане моряк, но не се получило. Доволна е все пак, че може да служи на обществото.
“24 часа в денонощието сме на разположение, това е работното ни време. Близките ни понякога реагират с притеснение, но е нормално”, обяснява Веселина. Колегите ѝ се отнасят към нея и останалите жени в полицията като с равни, няма деление на мъже и жени. “Ние сме нежният пол, но не и когато сме в униформа. Културният човек, който има респект към полицая, не се вълнува дали той е мъж, или жена”, усмихва се малко строго полицайката. В свободното си време обича да спортува, за да поддържа перфектната си форма.

Христина Кожухарова най-отдавна работи в МВР, в системата е от 2005 г. Трудовият ѝ стаж е 11 години. Тогава имало една униформена жена в областта, тя била втората. В момента изпълнява длъжността младши полицейски инспектор по КОС (Контрол на общоопасните средства), т.е. занимава се с разрешенията за придобиване, съхранение, носене и употреба на огнестрелно оръжие и боеприпаси, както и проверка на търговски обекти, които извършват търговска дейност в тази сфера.
“Когато започвах преди години, за мен беше предизвикателство да се докажа в тази предимно мъжка професия. Хората постоянно се обръщаха след мен, оглеждаха ме. Сега е по-различно”, споделя Хриси. Тя съветва родителите да не плашат децата си с полицаите, а да ги учат, че когато има проблем, е най-добре да се обърнат към униформения. Самата тя се разтоварва най-добре, когато е с четиригодишното си детенце. Категорична е, че мъжете не флиртуват с нея, за да получат по-лесно или по-бързо заветното разрешение.
Весела КЪНЧЕВА
сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново