Aкад. Никола Хлебаров: “Живеем самоубийствено, като се храним с отрови”

Публикувано на чт, 21 мар. 2013
14110 четения

Акад. Никола Хлебаров е създател на близо 800 билкови тинктури, които се използват като хранителни добавки или както той ги нарича “еликсири”. Всичките му продукти са съгласувани със здравното министерство. За дългогодишните му усилия да намери най-правилната формула за профилактика и причините за много от заболяванията акад. Хлебаров е носител на много наши и международни награди от Брюксел, Дубай, Питсбърг, САЩ и др. 
Той е основател на “Academy of elixirs”, а научният съвет на академията го избира за академик. Роден е през 1943 г., като по-късно завършва Химико-технологичния институт в София със специалности технология на дървесината и спирт. Работи в различни научноизследователски институти и интересите му са насочени към влиянието на билковите екстракти върху човешкия организъм и смята откритието си за свое призвание. С тази тема се занимава повече от 40 години. В тази връзка химикът публикува 4 книги за еликсирите и клиничните изследвания върху тяхната ефективност.

От години изследователят обикаля страната и дава безплатни консултации как да живеем по-здравословно. На 18 март акад. Хлебаров беше във Велико Търново, а срещата с него предизвика интереса на жители и гости на старата столица.

– Акад. Хлебаров, какво представляват вашите еликсири, с които сте известен и в чужбина?
– Това са водно-етанолови екстракти на различни комбинации от български билки. Изработват се по утвърдена технология на Института по лекарства, а изследвания са показали, че са безвредни. Еликсирите се използват като профилактика и съпътстващо лечение, оказват положителен ефект в терапията с хламидиите, паразитите и стафилококовите инфекции. Те засилват имунната система в организма, това вече е доказано от многобройните клинични изследвания. За съжаление живеем самоубийствено, като се храним с отрови. Българинът боледува, защото няма профилактика. Ядем каквото ни падне, пием каквото намерим и рядко ходим на доктор.
– Какви отрови имате в предвид?
– Хлябът например. Какво ли няма в него – набухватели, оцветители, осолители, миксове, мая. В крайна сметка при нас пристига някакво подобие на хляб. Ако потопите една филия от него във вода, става на каша, дори и на пяна. Ето какво ядем. Аз съм открил естествен подобрител, който може да се приложи. Освен това хлябът трябва да се меси със сода бикарбонат.
Смятам, че трябва да се забрани използването на луканка и суджук. В тези колбаси често се срещат чревни паразити, с които хората се заразяват. А месото? То съдържа отрови и токсини, с които се задръства тялото ни. Все пак можем да се предпазим от тях. Съветвам преди готвене, месото да се изкисне няколко часа във вода, в която има по една чаена лъжичка сода бикарбонат и захар. След това се измива много добре и тогава се слага в тенджерата. То вече е безвредно. За препоръчване е да не се яде свинско месо, то да бъде заменено със заешко. Хубавото е, че все повече хора, които живеят предимно на село, отглеждат зайци. Всъщност такова месо се продава и в супермаркетите, но проблемът е, че е по-скъпо. Човек трябва да прецени дали да даде отгоре левче-два и да си купи по-здравословното заешко месо, отколкото парче свинско.
Има и друг начин да обработим месото. То се поставя в бира за 24 часа. Омеква и в него се образуват естери от бирата, които след това помагат за по-доброто усвояване на мазнините в организма.
Замразените храни също са опасни. При размразяване в тях се отлагат вредни вещества. Най-добре е да се готвят пресни продукти. Сега има голямо разнообразие. Все пак е добре плодовете и зеленчуците преди употреба да киснат един час в солен разтвор. Така ще паднат всички оцветители и консерванти. Иначе отровите влизат в организма и това може да доведе до ракови заболявания. Те идват с увеличението на свободните радикали в тялото, които се появяват заради нездравословното хранене, консервантите в храните, замърсената околна среда и стреса.
– Какво представляват тези свободни радикали?
– Свободните радикали се появяват при обмяната на веществата под въздействието на различни фактори и причината е образуването на голямо количество отпадни продукти. Свободните радикали и другите реактивни кислородни съединения предизвикат верижни окислителни реакции в тялото, като по този начин увреждат клетките и нарушават функциите им. Така за година в организма се натрупват над 2 кг вредни съединения на кислорода.
Тези радикали се увеличават с възрастта, при физически натоварвания, инфекции, радиация, стрес, замърсяване на околната среда и употребата на някои лекарства. Именно това окисление, предизвикано от свободните радикали, води до развитие на рак, сърдечносъдови и неврологични заболявания. Тъй като окислителните процеси и образуването на свободните радикали са необратим процес, организмът активизира т.нар. “антиоксидантни ензими”, които задържат образуването на свободните радикали. И тъй като най-много природни антиоксиданти се съдържат в растенията, от тях се правят хранителни добавки с антиоксидантно действие. Понеже на тялото са нужни повече антиоксиданти за превенция на рак, човек трябва да приема допълнително такива хранителни добавки. Не бива да забравяме и радиацията, от която няма как да се скрием, и тя допълнително уврежда човешкия организъм.
– В последно време темата за строителството на АЕЦ “Белене” беше много актуална. Последното Народно събрание гласува против построяване на обекта. Вие доволен ли сте от това решение?
– Да, доволен съм, защото една атомна централа замърсява околната среда и е вредна за хората, а в света работят над 800 АЕЦ. Освен това хората се облъчват и от естествената фонова радиация. Като прибавим и рентгеновите изследвания в медицината, става много опасно. А профилактика няма. Работниците, които работят с атомни мощности, просто са обречени. И тук държавата трябва да се намеси и да осигури много добра профилактика за тях.
Радиацията засяга най-вече имунната система и човек не може да се бори със заболяванията. От лъчението се увреждат костите, бъбреците и кръвоносната система. Тук може да помогне билколечението.
– А дали радиацията от аварията на атомната централа във Фукошима достигна и до България?
– Убеден съм, че е така, защото има завишения на радиационния фон и аз смятам, че именно инцидентът в Япония е причината. След аварията бях подал молба в японското посолство у нас, исках да помогна с моите еликсири. Но нямам отговор. Още през 1986 г. след аварията в Чернобил в Института по радиология в София започнахме проучвания как да предпазим населението от чернобилската радиация. Направиха се много проучвания и оттогава е натрупан богат опит. Аз мисля, че като се строят атомни обекти, трябва да се предложи и профилактика за работещите там и за населението. Такова нещо обаче няма, само се гледа как по-бързо да се усвоят парите за строителството. А билките са прекрасна защита против радиацията, но да се използват правилно е необходима продължителна професионална подготовка. Не може разни фелдшери и самозвани билкари да лъжат хората, че могат да ги предпазят от облъчване. Парадоксът е, че такива “лечители” предлагат разни варени чайове. А една билка, ако я запариш над 35 градуса, тя не действа.
– Кои според вас са най-честите причини ние да боледуваме и как да се предпазим?
– Човек се разболява заради четири причини. Това са чревните паразити, вирусите, гъбичките и бактериите. Ако ние успеем да се преборим с тях и да изчистим организма, ще бъдем по-здрави. С антибиотици ще стане много трудно, защото те бързо престават да действат, тъй като тялото се насища преди лекарствата да са подействали активно. Но има и социално значими хронични заболявания като диабет, сърдечносъдови и други, които увреждат организма ни бавно, но сигурно. Например, аз препоръчвам като профилактика при по-висок холестерол или риск от увеличаване да се гълтат по едно-две сурови зърна от бял боб дневно, за да се регулира холестеролът. А за раздвижване на тялото да се кляка задължително по 20 пъти сутрин и вечер. Сега българинът е обездвижен, седи по цял ден пред компютъра, дори и вечер. Няма време да се разхожда след работа. Клякането до известна степен може да компенсира една такава разходка.
Като профилактика за всички е много полезен свежият сок от ябълка, особено за хората над 50 години. Той трябва да се пие по 1 л дневно. Разбирам, че това излиза скъпо. Иначе тези сокове, които ги продават в магазините, са пълни с консерванти и изкуствени аромати. Те не “измиват” организма от токсините, както това правят току-що изцедените сокове.
– В последно време заради кризата хората страдат все по-често от безсъние и нервно разстройство. Стигат до депресия и самоубийства. Каква е профилактиката?
– Нещо много простичко и едва ли не незабележимо като профилактика. За тази цел много полезни са възглавниците с хмел, от които човек отпуска нервната система и се чувства много добре. Освен това с хмел трябва да се втриват гърбът и ходилата поне веднъж дневно. След това хората имат спокоен сън и не мислят за глупости.
Но има и нещо друго, на което никой не обръща внимание, а то е твърде опасно. Трябва много да се внимава с обществените басейни. Опасността човек да се зарази с хламидии, бактерии и паразити е много голяма. Тези “гости” влизат в костите, забавят оросяването, стапят хрущялите. Напоследък една от основните причини за стерилитета са именно хламидиите. Те се лекуват трудно и няма гаранция. Освен това се нарушава и нормалната работа на нервната система, появява се безпокойство и неоправдан страх. Хламидиите, например, могат да се появят на необичайни места като в очите.
– Имате ли еликсир за профилактика на бактерията хеликобактер пилори, която е толкова честа при хората и причинява гастрит и язва на стомаха?
– Да, имам, но тази бактерия е причина и за диабета. Тя поразява панкреаса, където се синтезира инсулинът. Освен това на нея се дължат и възпаленията на жлъчката и червата.
– Държавата се задъхва от автомобилите, а хората – от замърсения въздух от отровните газове. Вие имате ли решение на този проблем?
– Държавата трябва да сложи контрол на изгорелите газове, за да не се руши имунната система на хората. Тук аз не се бъркам.
– А над какво работите сега, акад. Хлебаров?
– Вече съм се отказал, защото пари за наука няма. Много съжалявам, че съм се занимавал с наука, макар да съм постигнал доста резултати. У нас е по-лесно да се граби и завижда. Какво направиха учените от БАН? Освен някои от тях да преписват от учени на Запад, друго нищо не е постигнато.
Вася ТЕРЗИЕВА, сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново