91-годишен бивш полковник зове за обединение на българите

Публикувано на пт, 8 Дек. 2023
837 четения

За създаване на Гражданска организация “Истина и справедливост” призовава 91-годишният великотърновец Стефан Колев. Идеята му е инициативата да стигне до широката общественост чрез медиите, после да бъдат събрани необходимите подписи за регистрирането й, след което програмата на организацията да бъде публично обсъдена, за да се намери разумното решение за всички проблеми на българите.
Стефан Колев е роден е на 23 септември 1932 г. в Ямболско и едва 3-годишен остава кръгъл сирак. Завършва гимназия, а после с пълно отличие – Танковото училище в Ботевград и със златен медал Военната академия на бронетанковите войски “Р. Я. Малиновски” в Москва. Владее стенографията.  Има 45 рационализации и 6 авторски свидетелства за изобретения. Полковник е, доцент и доктор на науките. През 1964 г. се прибира в България. Специалността му е Танкова автоматика, преподавал е това във Военното училище във В. Търново, бил е главен конструктор и началник ОТК на Военния завод в Търговище. В последните години живее във Велико Търново.
“България е разединена и разпръсната в 150 партии. Най-много ме възмути появата на “Продължаваме промяната”, която в продължение на три години разедини българската нация. Потъпкани са интересите на всички граждани. Ние сме обречени да изчезнем като нация, ако не се обединим.
Идеята ми е да създадем обща Гражданска организация “Истина и справедливост” и в определен момент да си поискаме бащината земя, спестяванията, всичко, което ни е отнето от т.нар. олигархия или мафия. Но това не може да стане стихийно. Първото нещо е да получим думата в медиите, голяма част от които са зависими”, споделя Стефан Колев.
От години той търси възможност да каже нещата публично. “Имам още малко да живея – 2-3 години и си отивам, но изстрадалите хора като мен са разединени и нямаме обща идея. Милионите граждани сме лишени от права, но имаме начин да се спасим от тази олигархия. Не можем да направим нещата стихийно. Аз съм офицер и знам, че всичко зависи от организираните действия”, твърди пенсионираният полковник и доктор на науките.
Казва, че някои могат да го счетат и за луд, но разсъждава така благодарение на дългия опит, който има. Смята, че само обединените действия на всички български граждани могат да ги спасят от политическата клика.
“Заробиха ни с огромен външен дълг, нараснал вече до 44 милиарда евро. Защо ние, потърпевшите граждани, трябва да връщаме този дълг? Още колко човешки съдби трябва да бъдат осакатени, който майки разплакани и деца осиротели, за да бъдат осъдени тези крадци. Нали по този начин бяха наказани да живеят в бедност всички съсловни групи? Лекарите – нашите спасители, които получават 800 лв. пенсия. Студентите, които плащат всяка година огромна такса. Учителите, наказани да живеят с мизерни пенсии. Безработните граждани – осъдени на мизерия поради съзнателно ликвидираната икономика”, споделя ветеранът.
Той призовава младите хора и студентите – цветът и бъдещето на нацията, да съберат много повече от необходимите 7000 подписа, за да регистрират тази обща гражданска организация. Нейната програма да бъде обсъдена във всички медии, за да се намери най-разумното решение на всички житейски проблеми. “Има ли друго спасение, освен провеждането на един общонационален протест в цялата страна по сигнал на нашата гражданска организация… Кой ще се противопостави на 5.5 млн. граждани, подкрепени от още 2.5 млн. сънародници, прокудени от родината? За да я има и утре България – за поколенията след нас!”, завършва 91-годишният Стефан Колев.
Анатоли ПЕТРОВ, сн. авторът

loading...
Пътни строежи - Велико Търново