8210 лв. бяха събрани на благотворителния бал на ТД “Трапезица 1902”

Публикувано на пт, 15 Дек. 2023
497 четения

Традиционният благотворителен коледен бал на ТД “Трапезица 1902” събра 8210 лв., които ще бъдат използвани за организирането на общественополезните инициативи Младежки туристически поход Ком – Емине и възстановяване на юношеския туристически клуб към дружеството. 3300 лв. бяха набавени чрез закупените куверти, 3520 лв. от дарителницата, 600 лв. от проведената томбола и 790 лв. от дарени фотоси и пластики. За доброто настроение на бала се погрижиха деца от ДЮФА “Българче” с ръководител Петър Петров, певците Ангел Ангелов и Гергана Стоянова.
“Организирахме този бал за 17-та поредна година и така отново спазихме традицията, започната от основателите на дружеството през далечната 1903 г. В началото на миналия век, именно чрез тази инициатива, е построена и първата туристическа хижа в България, на хълма “Царевец”, открита на 24 май 1922 г.”, припомни Георги Димитров, главен секретар на ТД “Трапезица 1902”, добавяйки, че днес Благотворителния коледен бал има вече своя съвременна история с реализирани значими събития. Организацията е ориентирана към широки обществени групи, а с утвърдените си традиции и богатата си дейност, дружеството заема важно място и има ценен принос към културния продукт на старата българска столица и района. Поддържането и устойчивото развитие на Еко-зона “Ксилифор” е сред приоритетите му вече 120 години.
Идеята за благотворителните инициативи младежки туристически поход Ком – Емине и възстановяване на юношеския туристически клуб към дружеството произлиза от дългогодишното партньорство на организацията с учебните заведения във Велико Търново. Юношеският туристически съюз е основан през 1911 г., като учениците чрез своите дружества в България развиват активна туристическа и излетна дейност. В откритата през 1905 г. безплатна ученическа спалня се настаняват стотици деца и младежи от страната. Първият младежки поход Ком – Емине е проведен от учителя Любомир Войников и ученици от Втора смесена гимназия във Велико Търново, които за 48 дни преминават по билото на Стара планина до нос Емине.
“С широката обществена подкрепа и личния принос на всеки от нас, осъществяването на двете благотворителни инициативи ще допринесе за развитието и възпитанието на младежта в клуба за пълноценен отдих и практикуване на туризъм, спорт и изкуство сред уникална и красива през всички сезони природна среда, като наша основна грижа и отговорност за младото поколение”, подчерта Димитров.
На 18 декември от 18 ч. предстои да се проведе и Коледен концерт в Голяма зала на Община Велико Търново, който се организира съвместно от ТД “Трапезица 1902” и градската управа в старата столица. Той ще е с вход свободен и в него ще вземат участие Детска вокална група “Патиланци” и ученици от класа по акордеон на Станимир Демирев при СУ “Емилиян Станев”, Дамски хор “Света гора” и Смесен хор “Еделвайс” при ТД “Трапезица 1902”, Дамски хор “Божур” при ТД “Камъка” – Горна Оряховица.
Дарителската сметка на ТД “Трапезица – 1902” е: IBAN: BG35 UNCR 9660 1093 6537 10 BIC: UNCRBGSF, УниКредит Булбанк – В. Търново.
Николай ВЕНКОВ
сн. ТД “Трапезица 1902”

loading...
Пътни строежи - Велико Търново