600 000 българи боледуват от диабет, още 300 000 души не знаят, че са болни

Публикувано на пт, 14 Ное. 2014
1119 четения

Около 600 000 българи боледуват от диабет, но има още 300 000 души, които не знаят, че са болни от захарна болест, съобщи великотърновската ендокриноложка от “Диагностично-консултативен център 1” д-р Валя Мичорова (на снимката) по повод Международния ден за борба с коварното заболяване – 14 ноември. Диспансеризирани са 520 000 души, които се лекуват с хапчета и инсулин, но при профилактичните прегледи непрекъснато се откриват нови диабетици. Според д-р Мичорова това не са новооткрити болни, тъй като след изследване на гликирания хемоглобин се оказва, че захарната болест се е развила отдавна и действа подмолно.
Много пациенти не обръщат внимание на признаци като често уриниране, жажда, отпадналост, кожни инфекции, промяна в теглото, вагинална инфекция, трудно заздравяващи рани, а това е червена лампичка, че в организма е настъпила промяна, отбеляза ендокриноложката. Тези признаци остават по-скрити при диабет втори тип, който се лекува предимно с хапчета. Но въпреки тези оплаквания, повечето българи не отиват на лекар, за да изследват кръвната си захар.
“Здравословното хранене започва със закуска”, е девизът на Международния ден за борба с диабета тази година. Това означава, че всички пациенти със захарен диабет трябва да започнат деня си със закуска. Много от тях я пропускат и подлагат организма си на риск за хипогликемия (ниска захар), предупреди д-р Мичорова. Болните пият лекарствата, правят си инсулин и тръгват на работа. Закуската е много важна и за здравите българи, защото тя активира основната обмяна и така човек е пълноценен да работи и да създава блага. Моят апел е хората да се хранят трикратно и да не забравят междинните закуски в 10,00 и 16,00 часа. Що се отнася до сутрешната закуска, то задължително трябва да има сложни въглехидрати – две филийки хляб, или мюсли. Същото се отнася и за останалите две хранения на обяд и вечер.
Има няколко правила, които диабетиците трябва да спазват при хранене. Продуктите не бива да се пържат, а да се варят и задушават. Кожата и сланината трябва да се отстранява при месата, които са пилешко, телешко и риба. Оризът, картофите и варивата са заместители на хляба и те трябва да присъстват в менюто. На трапезата трябва да има много салати и пресни плодове на всяко хранене, а не компоти. За диабетиците нормата на плодовете е около 400 грама, защото те съдържат фруктоза, която се усвоява по-бавно от организма, отколкото фруктозата в захарните храни, които са забранени, както алкохолът, мазнините и цигарите. Д-р Мичорова обърна особено внимание на факта, че ако диабетик пие алкохол без мезе или въглехидратна закуска, той изпада в хипогликемия. Това се случва, тъй като алкохолът затваря вратата на черния дроб, където се съдържа резервна глюкоза. Не може да се каже, че диабетиците трябва да поддържат специална диета, просто това е здравословно хранене, което важи за всички, каза ендокриноложката.
В последните години се забелязва тревожната тенденция при децата да се развива диабет, тип 2, характерен за възрастните. Всички живеем в условия на стрес и се храним неправилно, има деца с наднормено тегло, което е една от основните причини за втория диабет при подрастващите, сподели д-р Мичорова.
При диабетиците, а и при здравите хора, препоръчваме повече движения, най-малко 40 минути ходене дневно, което е около 10 000 крачки.
И третият фактор, който е много важен след здравословното хранене и движенията, това е строгото спазване на лечението при захарната болест, назначено от ендокринолога. Според д-р Мичорова има много случаи от практиката пациентите сами да си определят по колко лекарства да пият и каква да е дозата. Тези свободи са доста рискови, ако не са съобразени с основната терапия на лекаря. “Трите коня” – хранене, движения и спазване на терапия, са известни в диабетологията още от 1924 г., а по-късно са добили популярност като “златната триада” при добрия контрол на диабета и подобряване качеството на живот.
В “ДКЦ-1 – Велико Търново” е възстановен Центърът за обучение на диабетици и това е голяма придобивка за тези болни, коментира ендокриноложката. С помощта на фармацевтични фирми безплатното училище е обзаведено с необходимите образователни материали и техника. Прицелна група за обучението са пациентите, които се лекуват с инсулин, но всеки диабетик може да дойде в центъра за консултация и да сподели това, което го тревожи в лечението, заяви д-р Мичорова. Всяка сряда от 14,00 часа се прави такова обучение.
Що се отнася до децата с диабет, техните лекари са в Плевен или София. Във Великотърновска област няма детски ендокринолог, а такъв специалист е задължителен при изписване на лечението.
Засега най-модерното лечение на диабета си остават аналоговите инсулини, които по физиологични качества са много близки до човешкия инсулин, който се произвежда в панкреаса. Популярна е инкретин базираната терапия при диабет, тип 2. Това са хормони, които се отделят от червата и наподобяват инсулиновото действие и се поставят инжекционно. Освен че водят до добър контрол на диабета, имат и отслабващо действие. Но има правила, при които се изписва инкретиновата терапия. Пациентът трябва да получава два вида хапчета, за да бъдат включени на инкретин. Д-р Мичорова отчете, че във В. Търново тази терапия вече се прилага и дава много добри резултати.
Що се отнася до инсулиновите помпи, те не се поемат от здравната каса и се купуват от пациентите. Цената е различна, между 5000 – 7000 лв., а консумативите за тях струват месечно над 300 лв., но такова лечение изисква много интелект от страна на диабетика. Той трябва да бъде обучен много добре, защото сам дозира инсулина и времето. Поради тези причини у нас много малък процент от болните се лекуват по този начин.
Д-р Мичорова обърна внимание и за т.нар. преддиабет. Когато резултатът на кръвната захар на гладно е между 6,1 и 6,9 ммол/л., говорим за преддиабет. Когато се прави обременяване с глюкоза и кръвната захар е между 7,8 и 11,1 ммол/ на втория час, това е намален глюкозен толеранс и преддиабет. Ако тези резултати са по-високи, пациентът вече има захарна болест.
За всеки тип диабет – първи, втори и гестационен по време на бременността, има строги правила на лечение, коментира д-р Мичорова. Когато говорим за добър контрол на заболяването, не бива да забравяме и за изследването на гликирания химоглобин. Той дава резултати за три месеца назад. Трябва да се контролират още липидите, триглицеридите, холестеролът – добър и лош, и кръвното налягане, което да не превишава 140/80. Тези параметри трябва да са в нормата, за да приемем, че контролът на захарната болест е добър.
За съжаление, диабетът е хронично и прогресивно заболяване. При тези пациенти инфарктите и инсултите са 4 пъти по-чести, стига се до усложнения като ослепяване, бъбречна недостатъчност, ампутации, а всичко това води до инвалидизация и съкращаване на живота.
По данни на лечебните заведения в областта и диспансеризацията 13 110 са болните от диабет към края на 2013 г., съобщават от РЗИ. Диабетиците са с 934 повече от предходната година.
Вася ТЕРЗИЕВА, сн. архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново