60 ученици и студенти показаха креативност в тридневен Хакатон (снимки)

Публикувано на пт, 17 Ное. 2023
895 четения

Тридневен Хакатон “Innovate VT” събра 48 ученици и 12 студенти в Регионалното управление на образованието във В. Търново. В него участваха 12 отбора, разпределени в 6 категории като във всяка се съревноваваха два тима. Големият победител в надпреварата са състезателите от “Смарт Търново”, които развиха своята идея в категория “Умен град”. Те представиха технология, регулираща уличното осветление в града според околната светлина и спестяваща електричество. Техен ментор беше Павел Христов, представител на Община Велико Търново, който им предложи възможност за доразвиване на идеята чрез съвместна дейност с градската управа на старата столица.
В категорията “Образование на бъдещето” един от тимовете, работил върху създаване на лагер по кариерно ориентиране, също получи такова предложение. Победител в категория “Информационни технологии” стана отбор “Покет тур”, който получи и допълнителна награда – 80 часа безплатна работа с девелопер, която предоставя възможност приложението да се доразработи до пълната му готовност. В категория “Зелени технологии” първенец е “Кудело”, в “Образование на бъдещето” първото място е за “Децата утре”, в раздел “Здравословен живот” победител стана “Смарт мед”, в категория “Финтех” най-добри бяха “Зиап”, а в “Умен град” първото място зае отборът цялостен победител в Хакатона – “Смарт Търново”. Всички участници получиха награди от Община В. Търново и фирмите, които подкрепиха форума, а отборът първенец взе сумата от 300 лв., осигурена от мениджъра Любомир Филипов. Те им бяха връчени от Розалия Личева, началник на РУО в старата столица, и Пенка Игнатова, директор на дирекция “Образование, младежки дейности и спорт” в Община В. Търново.
“В този формат това е първото издание на Хакатона. Преди имахме няколко такива, организирани във В. Търново, но сега го направихме в партньорство между Сдружение “Дигитален Търновград” и РУО в старата столица. Впечатленията ми са много добри. Понеже реализираме формата с участие на ученици и студенти за първи път, бях леко притеснена, но съм впечатлена от работата на учениците. Те бяха тук през цялото време, идваха преди уговорения час, оставаха след това, а вечер дори си доработваха вкъщи. Това, което видяхме на презентациите, направено за два дни от младежи, които са от 9 до 12 кл., е впечатляващо”, каза доц. д-р Ваня Димитрова, директор на институт “Научноизследователска и иновационна дейност” в НВУ “В. Левски” и съосновател на сдружение “Дигитален Търновград”, която помагаше на участниците в раздел “Образование на бъдещето”. Тя разказа, че в рамките на двата дни са били създадени дори сайтове и мобилни приложения на ниво прототип. Представени бяха 4 лекции от лектори, поканени да помогнат на участниците да направят по-добре своите презентации в изготвянето на бюджета за реализация на идеите, както и в това да разберат разликата между прототип и минимален жизнеспоспособен продукт. В друга от лекциите учениците и студентите научиха какво прави един стартъп успешен и получиха много полезни съвети. “Имаше и случай, в който единият от отборите се беше разпаднал, защото имаше вътрешна борба и несъгласие между отделните членове, но те намериха баланса и се събраха, за да работят заедно. Това беше и едно от големите предизвикателства пред тимовете, които бяха съставени от непознати и развиваха идея, която предварително не им беше ясна”, разказа доц. Димитрова. Тя изрази своята надежда, че в следващо издание, което би могло да се организира в пъртньорство с Община Велико Търново, биха се включили още повече деца и младежи.
“Идеята за тази инициатива се появи, когато провеждахме форум по иновации в действие в СУ “Ем. Станев” във В. Търново. Там се бяха събрали толкова много креативни ученици и учители, че нямаше как да не се получи подобен логичен завършек на събитията. Дълго обмисляхме как да се проведе Хакатонът, минахме през етапите на опасенията, ентусиазма и възторга от събитието. За наша приятна изненада за 48 места в отборите кандидатстваха общо 86 ученици. Подбрано жури от РУО – В. Търново, извърши селекция и смятаме, че подбрахме наистина най-креативните, можещи, знаещи и искащи да се развиват ученици. Удовлетворението е за всички – за нас като съорганизатори, за участниците, за журито, защото смятаме, че екипите се представиха на много високо ниво и вече се появява идеята за пореден Хакатон”, каза Бонка Долчинкова, старши експерт в РУО – В. Търново.
Николай ВЕНКОВ, сн. авторът

loading...
Пътни строежи - Велико Търново