48 000 лева бяха събрани от концерта на НФА „Българе” за ремонт на детското отделение

Публикувано на пт, 3 Ное. 2023
286 четения

Почти 48 хил. лв. са приходите от благотворителния концерт на Националния фолклорен ансамбъл „Българе”, който се проведе снощи в пълната зала на ДКС „Васил Левски” в старата столица. Събитието беше организирано от Ротари клуб – Велико Търново, а всички средства от продажбите ще бъдат вложени във втория етап от мащабния ремонт и реконструкция на Отделението по педиатрия в МОБАЛ „Стефан Черкезов”. Концертът беше посветен и на 85-годишнината на Ротари клуб, която се отбелязва тази година, припомниха от организацията.

„От 20 години участвам в стотици благотворителни каузи, балове и събития. Самият аз членувам в неправителствена организация, но никога в моя живот не съм виждал организация с толкова значима кауза. Това за мен е безпрецедентен случай и аз дълбоко се прекланям от мое име и от името на НФА „Българе” пред хората с огромни сърца от Ротари клуб – Велико Търново и на президента на клуба Николай Тончев“, заяви в приветствието си преди спектакъла създателят и вдъхновител на „Българе” Христо Димитров. Той допълни, че това са народните будители днес – хората, които обединяват други хора, увличат с идеите си организации, институции, фондации, за да се направи едно голямо и значимо дело.Димитров пожела децата, които се лекуват в болницата във В. Търново, да не усещат, че са в болница, а лечението им да преминава лесно и без стрес, и благодари на Община Велико Търново за подкрепата и предоставянето на залата, припомняйки, че и в най-тежките времена на робството българите са се обединявали и са успели да запазят националния ни дух.

Родопско дълголетие и здраве, македонска вяра упоритост, шопско самочувствие , мъдрост и чувство за хумор, северняшка предприемчивост, добруджанско трудолюбие и не на последно място тракийско материално благополучие, пожела на всички присъстващи в залата сърцатият хореограф, който завърши с призива: Да живее България!

След концерта Димитров близо час раздава автографи на книгата си „Теория на алтернативната загуба” и обяви, че дарява всичките приходи от продажбата й във В. Търново – 1050 лв, за каузата на Ротари клуб. С лични дарения се включиха и певци и танцьори от НФА„Българе”. Великотърновци от сърце аплодираха изпълненията на ансамбъла във вълнуващия спектакъл „Това е България”, а след края на концерта продължиха да даряват средства в специалните урни, поставени на изходите на залата, разказаха от Ротари клуб – Велико Търново.

Дейностите в Отделението по педиатрия в МОБАл „Стефан Черкезов“ се извършват по проекта „Светулка“ на Фондация „За доброто”, в партньорство с Ротари клуб – Велико Търново и фондация „Америка за България”, а общата му стойност е около 500 хил. лв. Вече са преобразени секторите за кърмачета и малки деца, където се лекуват пациенти от цялата Великотърновска област. Болничните стаи, интензивният сектор и двете манипулационни се превърнати в светло и уютно място, което успокоява децата и родителите. Отделението получи нова чакалня със санитарен възел, пълна е промяната на изолатора и приемния кабинет. Новият облик на педиатрията е с детски кът за игра и социализация. Вече започна и вторият етап от преобразяването – на сектора за пораснали деца и юноши, за което са необходими още около 150 хил. лв., припомнят от Ротари клуб – Велико Търново.

Николай ВЕНКОВ

сн.: Ротари клуб – В. Търново и НФА “Българе”

loading...
Пътни строежи - Велико Търново