39-годишен от Елена стана първият турист на Царевец за 2024 г.

Публикувано на пн, 1 ян. 2024
6317 четения

39-годишният Ростислав Тодоров от Елена стана първият турист за годината на Царевец, а и за цяла България. Вече повече от десетилетие музейният обект във Велико Търново работи без прекъсване и на 31 декември, и на 1 януари, като това го прави единствен в страната. По традиция ръководството на регионалния музей в старата столица посреща първия турист и за Царевец, и за страната, с почести и подаръци.

Точно в 12,00 ч. Ростислав бе посрещнат официално пред входа на историческата крепост от директора на Регионален исторически музей – Велико Търново д-р Иван Църов.

„От град Елена съм, на 39 години. Идвам винаги да празнувам Нова година във Велико Търново с приятели и видях инициативата в една търновска група. Дойдох още в 10 ч., почаках два часа и се оказа, че съм първият. Идвал съм на Царевец още като малък, последно го посетих преди 3-4 години. Интересувам се от история, от порядките на българските владетели. Историята трябва да се пази и помни, доколкото знам, българско знаме никога не е падало в плен по време на война“, заяви Ростислав Тодоров.

„Посрещаме първия посетител по традиция, която се случва вече за 14-и път, и му подаряваме музейна литература, както и календар, посветен на 170 г. от рождението на Стефан Стамболов. Получава и безплатна индивидуална беседа от екскурзовод.

Виждате опашки пред Царевец, каквито едно време имаше по магазините. Това ме радва, защото много хора в празничните дни показват, че се интересуват и от култура. Очакваме това да се случва все повече. Работим 365 дни през годината, а т.г. те ще са дори 366. Всеки един ден Царевец е отворен и хората са по местата си, за да обслужат големия туристически поток. Почти доближаваме това, което беше през 2019 г. – последната нормална година преди ковид кризата. Радостно е, че интересът на туристите се възстанови, а най-вероятно през новата 2024 г. ще надминем и 2019“, коментира директорът на Регионалния исторически музей д-р Иван Църов.

Сериозна опашка се виеше пред касата на входа, като първите желаещи да посетят Царевец в първия ден от годината бяха десетки туристи от България, Франция, Дания, Япония и Румъния.

„Знам много неща за Царевец, децата трябва да знаят историята, защото е това е интересно. На всички пожелавам честита Нова година“, заяви 9-годишният Ивайло от София, който също беше с родителите си сред първите посетители на обекта.

Анатоли ПЕТРОВ
сн. авторът

loading...
Пътни строежи - Велико Търново