30-метров стенопис украси училището в Първомайци

Публикувано на пт, 28 сеп. 2018
1186 четения

Близо 30-метров стенопис с герои от любими детски приказки украси една от стените в ОУ „Елин Пелин“ в горнооряховското село Първомайци. Творбата е дело на дипломанти от катедра “Стенопис” на Факултета по изобразително изкуство към ВТУ “Св.св. Кирил и Методий“. На откриването му в петък присъстваха кметът на Община Горна Оряховица инж. Добромир Добрев, деканът на факултета по изобразително изкуство на ВТУ Борис Желев, зам.-деканът доц. д-р Светослав Косев и кметът на Първомайци Ясен Янков.
Творческият екип на водещия преподавател доц. д-р Владимир Аврамов и гл.ас. д-р Анастасия Тонкова – Гергана Йовчева, Цветина Цветанова, Радослав Тодоров, Айлин Ебазер, Евгени Болжеларский, Женя Калева и Калин Михов, пресъздадоха едни от най-популярните детски приказки на Елин Пелин, който е патрон на училището. Студентите са избрали да нарисуват герои от „Дядовата ръкавичка“, „Сливи за смет“, „Торбаланци“, „Ян Бибиян“ и други. Стенописната творба е с площ от близо 87 кв. м, а преобразяването на интериора е направено с техниката „а-секо“.
„Този стенопис е продължение на традицията в нашия факултет да предоставим възможност на дипломантите да реализират в реална архитектурна интериорна и екстериорна среда своите проекти. За един стенописец това е въпрос на чест и предизвикателство, нещата, които е проектирал да не са само на имагинерна фаза, а да бъдат реализирани”, разказа доц. д-р Владимир Аврамов. Според него стенописът освен естетическа има и образователна функция, тъй като помага на децата да се докоснат до част от творчеството на големия български писател.
Изображението е разположено на централния реновиран коридор в училището и е разделено на два пояса. Горният пояс, разполагащ се по продължение на високата част на стената, оформя пространството за фризова вълнообразна композиция. В нея е използван прийомът на рязка смяна между нисък и висок хоризонт, като по този начин предразполага динамичното пресъздаване на сцените и разполагане на героите. Този вид композиционен подход подчертава не само динамиката в изображението, но и изявява преимуществата на ниската гледната точка на зрителя към творбата. Умишлено повествованието в картина е изнесено в горната част на стената, за да се удължи живота на сложната и богата живопис в училищни условия, подчерта доц. д-р Аврамов.
Долният пояс на стенописната творба е разположена на нивото на зрителя. В него място намират изображения на емблематични моменти, характерни предмети и детайли от приказките, които са основни акценти в историите.
В реализирането на съвместния стенописен проект всеки един от авторите е проектирал и реализирал свой фрагмент, посветен на приказка от творчеството на Елин Пелин. Въпреки стиловата разноликост и разнообразие в историите, авторските изображенията от фрагментите преминават органично едно към друго, тъй като са подчинени на вълнообразната фризова постройка на композицията, скрепена с помощта на умели живописни подходи.
Това е поредната мащабна реализация в архитектурна среда в обекти от образователната система. От години студенти от катедрата участват в естетизиране на учебната среда и имат редица реализирани проекти в ДГ „Първи юни“, фоайето на Институт „Конфуций“, Четвърти и Пети Корпус на ВТУ, ОУ „Димитър Благоев“, разказа гл. ас. д-р Анастасия Тонкова.

Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново