30 000 лв. печалба докарват берачите на гъби в Еленско

Публикувано на вт, 13 Авг. 2019
1391 четения

По 600-700 лв. на ден е изкарвало едно семейство, мъж и жена, от бране на гъби в Еленския балкан през пролетно-летния сезон. Има и единични случаи на хора, които са били моторизирани, които от гъби са успели да си докарат между 1000 и 1200 лв. дневно. Грубите сметки показват, че някои семейства са спечелили между 20 000 – 30 000 лв. за няколко месеца от бране на гъби. Голям процент от гъбоберачите – около 80 %, са от ромски произход. Много от тях си идват от чужбина, за да берат гъби и после заминават отново на гурбет.
“През пролетта и лятото имаше много гъби. За разлика от предходни години тази брането започна рано – още в началото на март. Други години първите гъби излизаха в края на март”, обяснява Стефан Дончев, който от години изкупува гъби и билки в Еленския балкан. Първата гъба, която се появява, е смръчкулата. От нея обаче тази година имало сравнително малко количество. След това излезли майската гъба, челядинката, пачият крак, манатарката, трюфелите, в края на лятото тръгнала и тръбенката, но жегите я спрели.
Тази година изкупните цени били с 20 процента по-високи в сравнение с предходните сезони. “Причината е, че в другите държави гъбите излязоха малко по-късно и ние извадихме късмет, но когато тръгнаха в Русия, Беларус и Турция цените се сринаха. Турците ги предлагат на безценица”, пояснява Дончев.
Пачият крак, от който имало най-много, тръгнал от 35 лева за килограм, после паднал на 15-20 лева, задържал се най-дълго време на 10 лева, а в края на сезона паднал до 4 лева. Манатарката била с изкупна цена от 5 до 2 лева за килограм. “Качеството ѝ не беше много добро. Имаше немалко червиви гъби заради многото дъжд и слънце. Когато стане хладноу през есента няма червеи”, допълва гъбарят.
Стефан Дончев е силно притеснен, че след десет години няма да има и една гъба в България, защото горите все по-масово се изсичат. “Белият дроб на държавата с всяка година става по-малък, но няма кой да обърне внимание и да спре дървената мафия”, категоричен е той.
В света най-голямо количество гъби има районът Нижни Новгород в Русия, Беларус, Украйна и Турция. Франция, Германия, Холандия, Португалия, Куба, Канада и САЩ пък са най-големите им консуматори. Италия държи първенство при използването на манатарката в различни кулинарни специалитети.
Весела КЪНЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново