261 абсолвенти получиха дипломите си на 21-та годишнина на ВУАРР във В. Търново

Публикувано на вт, 28 Ное. 2023
97 четения

261 абсолвенти от филиала на Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите във В. Търново получиха своите дипломи на тържествена церемония. Тя се проведе в голямата зала на Общината в старата столица, която се оказа тясна за възпитаниците на вуза, преподавателите и гостите на празника, който отбеляза и 21-та годишнина от основаването на подразделението в болярския град.
“За ВУАРР образованието не е само обучение, а е възпитание и социализация, не само наука, но и култура. За нас е важно да възпитаваме и обучаваме отговорни хора, които ще работят за българските региони, ще се интегрират успешно в страната ни и в Европа”, обърна се към присъстващите доц. д-р Светла Димитрова, президент на ВУАРР. “Денят на дипломирането е знаков момент за всеки млад човек и ако някои вече са поели по своя кариерен път, други тепърва ще се изправят пред съдбоносен избор”, обърна се тя към абсолвентите и апелира към преподавателите вратите им винаги да са отворени за техните възпитаници, когато имат нужда от подкрепа или съвет. Поздрав към абсолвентите поднесе и доц. д-р Екатерина Кюскиева-Арабска, ректор на висшето училище. Тя получи от доц. Димитрова и ръководството на филиала във В. Търново дръвче по случай имения си ден, а Катя Петрова, която е част от ВУАРР в старата столица още от самото му създаване, получи букет по същия повод . Почетен медал на вуза получи доц. д-р Димитър Якимов – директор на Института за регионални изследвания, който прие отличието и подчерта голямото значение на екипната работа за успеха на всяко едно начинание.
“Горд съм да споделя тук пред вас информацията, изнесена от Института по пазарна икономика, че В. Търново е в челната тройка на градовете в България с най-много жители с висше образование. Това се дължи и на ВУАРР”, каза Даниел Панов, кмет на старата столица, който също поздрави абсолвентите и техните преподаватели.Той благодари лично на доц. д-р Петър Петров, доктор хонорис кауза на ВУАРР и създател на филиала във В. Търново, за добрата съвместна работа.
“За тези 21 години учебната институция извървя упорит и амбициозен път на развитие и утвърждаване, за да се превърне в достойна част от академичното богатство на Великотърновска област. Имате всички основания да се гордеете с това”, посочи в приветствието си Валентин Михайлов, зам. областен управител на В. Търново.
Благодарности от името на абсолвентите поднесе Теодора Иванова. Тя прочете и Галилеевата клетва – тържествено обещание за използване на науката единствено в името на хуманизацията на света, която всички нейни колеги повториха на глас.
Президентът на ВУАРР връчи диплом с отличие, грамота и значка на 40 випускници, от които 20 с ОКС “бакалавър” и 20 с ОКС “магистър”. Първенец сред тях е Мария Кенарева, която завършва ОКС “бакалавър” със специалност “Стопанско управление” с отличен успех 5,89.
На тържеството присъстваха още: Венцислав Спирдонов, председател на Великотърновския общински съвет, доц. д-р Весела Иванчева и Даниела Тасева, директор и зам.-директор на филиала на Медицинския университет във В. Търново, представители на различни институции, родители и др.
След церемонията кметът Панов и доц. Димитрова подписаха споразумение за сътрудничество между Община Велико Търново и висшето учебно заведение. То има за цел обединяване на усилията както за по-добрата връзка между местна власт, образование и бизнес, така и за създаване на все по-добри условия за реализация на висшистите във Велико Търново и региона.
Николай ВЕНКОВ
сн. авторът

loading...
Пътни строежи - Велико Търново