25-годишен юбилей събра десет от 13-те областни управители

Публикувано на чт, 1 февр. 2024
1289 четения

Почетни значки по повод 25-ата годишнина от създаването на Областна администрация В. Търново връчи областният управител Ивайло Здравков на всички свои предшественици на този пост. Областната управа чества тържествено четвърт век от учредяването си, като юбилея уважиха с присъствието си десет от 12-те досегашни губернатори – д-р Румен Рашев, Константин Дочев, Красимир Генчев, проф. Пенчо Пенчев, инж. Георги Рачев, проф. Георги Камарашев, инж. Николай Йоцов, проф. Любомира Попова и Георги Гугучков. Не успяха да присъстват единствено Гергана Трифонова и Людмила Илиева, а Тошко Никифоров отдавна е покойник.
Сред гостите бяха и народният представител Валентина Димова, кметовете на общините от Великотърновска област, като старата столица бе представлявана от председателя на местния парламент Венцислав Спирдонов в отсъствието на кмета Даниел Панов, който е ангажиран в Срещата на върха на Мрежата на Балканските градове В40.
Водосвет в Гербовата зала отслужи Великотърновският митрополит Григорий.
„За една такава институция са необходими административен опит, умения, стратегическо мислене и надграждане. Затова поканих областните управители, които са били преди мен, да споделят техните първи стъпки, постижения и визия“, сподели Ивайло Здравков, след като честити на всички юбилея.
Срещата прерасна в дискусия с участието на бившите областни управители на тема „25 години Областна администрация Велико Търново – минало, настояще, бъдеще“.
„Създаването на област Велико Търново беше изпълнено с голяма емоция. В началото за великотърновската общественост бе шокиращо първият областен град да е Ловеч, затова идеята за връщане на областния статут на В. Търново беше емоционална задача. Радвам се, че тя се осъществи и областите (бившите окръзи) се оказаха една ефективна и работеща структура, от която хората имат полза“, сподели д-р Румен Рашев – първият областен управител през 1999 г. Не съм и мечтал преди 25 г., че всяка година ще се събираме и ще честваме това като един малък празник, призна бившият кмет на Велико Търново.
Своите спомени споделиха Константин Дочев, Красимир Генчев и всички следващи областни управители, като маркираха и основните постижения за града и областта по време на техните мандати.
В Гербовата зала бе експонирана изложба с колажи от снимки “25 години Областна администрация – работни моменти”.
Директорът на Регионалния исторически музей д-р Иван Църов откри традиционната вече изложба за годишнината на Областната управа, която тази година тематично е посветена на 170-ата годишнина от рождението на Стефан Стамболов.
Анатоли ПЕТРОВ
сн. авторът

loading...
Пътни строежи - Велико Търново