249 тежки катастрофи с 19 жертви в областта от началото на годината

Публикувано на вт, 14 Ное. 2023
445 четения

На 15 ноември стартира традиционната акция на полицията „Зима“

962 пътно-транспортни произшествия са настъпили от началото на годината досега на територията на Великотърновска област. 249 от тях са тежки, с 19 загинали и 340 ранени, съобщи ст. инспектор Пенчо Христов от сектор „Пътна полиция“ към РУ – В. Търново. Прави впечатление, че тежките катастрофи са се увеличили от м.г., когато са били 224. Ранените също са били по-малко – 320, само загиналите са били повече – 24.
Увеличават се и тежките ПТП-та с участието на пешеходци – те са 57 срещу 44 за 2022 г., като загиналите са трима, а 59 ранени.
„Водещият брой от тези произшествия, за съжаление, са на пешеходни пътеки и усилията на служителите на „Пътна полиция“ са да повлияем на водачите, които не отдават предимството на пешеходци, пресичащи правилно“, коментира ст. инспектор Пенчо Христов. Шест са катастрофите с велосипедисти, при които са пострадали шестима граждани.
Традиционната акция на полицията „Зима“ стартира утре. Тя ще продължи до 14 декември, като в рамките й ще се проведат трите кампании, реализирани успешно през последните 8 години.
Кампанията „С безопасно пътно превозно средство през зимата“ е до 24 ноември и е насочена към водачите на ППС – велосипеди, превозни средства с животинска тяга и др. Съвместно с местните власти ще се планират и извършват проверки за наличието на регистрация, както и за изправността на светлинната и светлоотразителната сигнализация. Ще се акцентира за спазване на въведените ограничения за движение на велосипедисти, индивидуални електрически превозни средства, ППС с животинска тяга и селскостопанска техника по определени пътища от републиканската пътна мрежа, недопускането през тъмната част на денонощието на велосипедисти и ППС с животинска тяга без светлоотразителна жилетка.
Кампанията „Пешеходци, пътници и водачи за толерантност на пътя“ е от 25 ноември до 4 декември. Дейността ще бъде насочена към превенция над поведението на пешеходците и пътниците и над водачите, неосигуряващи предимство на пешеходците.
От 5 до 14 декември пък е кампанията „Безопасно шофиране през зимата“, насочена към контрол над техническата изправност на автомобилите и на осветителните им системи. От ОД на МВР припомниха, че глобата е 50 лв. при констатирани незначителни неизправности, 200 лв. при значителни, а 500 лв. при опасни неизправности. 100 лв. глоба и отнемане на 10 контролни точки е санкцията при отнемане на предимство на пешеходец на пешеходна пътека, а за последните пък санкцията е между 25 и 50 лв. за неправилно пресичане на пътното платно.
Анатоли ПЕТРОВ
сн. авторът

loading...
Пътни строежи - Велико Търново