Кандидатът за кмет на Самоводене Ралица Първанова: „За обединено и чисто Самоводене“

Публикувано на чт, 19 окт. 2023
855 четения

Ралица Първанова, кандидат за кмет на с. Самоводене от коалиция “Продължаваме промяната” – “Демократична България”, ви кани на среща на 25.10.2023 от 18:30 в НЧ “Извор-1873”. Да поговорим за проблемите и решенията, за бъдещето и духа на Самоводене!

Ралица Първанова е позната сред хората в Самоводене като активен и борбен човек,
който винаги е имал изявена гражданска позиция и защитава интересите на селото.
Именно тя оглавява инициативния комитет, борещ се против кариерата за добив на
варовик и инертни материали в землището на Самоводене. С огромните усилия,
вложени в тази битка от местните жители, включително събирането на над 1500
подписа против инвестиционното намерение, проектът е стопиран.
Две други подписки, в чието разпространение Ралица участва активно, успяват да
постигнат целите си – възстановена е разрушената детска площадка в центъра на
селото, направени са пешеходни пътеки и „легнали полицаи“ на главния път Русе – В.
Търново.

– Кое ви мотиви да се включите в предизборната надпревара?
– Естественият човешки стремеж да отгледаш децата си в подредено, чисто и безопасно населено място. Без отровени води и запрашен въздух, без незаконни сметища и опасни пътни артерии. Село със съвременно училище, детска градина и културни институции.
Държа на гражданската позиция и смятам, че всички трябва да имат отношение към
проблемите, които ни заобикалят. Няма начин да няма начин! Особено когато думата
ти има тежест. Моята дума е закон и каквото съм обещала досега, съм го отстоявала. Резултатите са видими.
– И трите подписки, с които се ангажирахте, постигнаха целта си. С решаването на кои други проблеми се занимавате в момента?
– Един от неотложните проблеми, които трябва спешно да намерят решение, е ремонтът на покрива на НЧ „Извор-1873“. Идва зима и е наложително да се вземат мерки. След едногодишна борба с досегашния кмет на Самоводене продължават усилията ми в посока осигуряване на необходимото финансиране за така належащия ремонт. За целта са необходими не повече от 50 000 лв.
Вече успях да се преборя, балансирайки между Община В. Търново и читалищното настоятелство, за решаване на проблема със собствеността и за връщане на над 43 декара полагаеми земи на читалището. Поддържаме тясно сътрудничество, което доведе до три одобрени проекта на НЧ “Извор-1873” и финансиране, осигурено на база добре аргументирани идеи. Проектите са към Национален фонд “Култура” по повод 150-ия юбилей, към Агенцията за хора с увреждания и по местни инициативи. Има още какво да се направи, за да заживее това читалище пълноценно и да събира не само самоводчани, но и гости от региона.
– Кои са най-ключовите ви приоритети?
– На първо място е защитата на интересите на жителите в селото пред всички институции относно инвестиционните намерения, свързани с разработка на кариери за добив на инертни материали. Иначе за мен е много важно да възстановим осветлението, да поддържаме чистотата и добрия вид на селото, да оптимизиране сметосъбирането, да имаме видеонаблюдение за спокойствието на живеещите и да вкараме още живот чрез културни, спортни и други събития.
– Откъде черпите енергия за тези битки?
– Работохолизмът – това е моята голяма зависимост. Със семейството ми избрахме Самоводене за свой дом, а всеки човек, особено родител, е длъжен да се грижи за дома си с мисъл и любов. Това дава сили.
– В началото на лятото Самоводене бе домакин на Националния фестивал на шевицата. Да очакваме ли още подобни инициативи?
– Много работих, за да се случи това събитие, и ще се радвам да имам възможността да участвам в организацията на нещо подобно и в бъдеще. Самоводене има голям потенциал за различни събития, а и за по-регулярни локални инициативи, които да вдъхнат повече живот на селото. Като кмет с радост ще работя за последващото развитие на читалището, за осигуряването на пространство за музейна експозиция, за възстановяването на стадиона и сформирането на спортни клубове. Сред идеите ми е и създаването на пазар за местните производители. Знам как може да се случи всичко това, но ми трябва подкрепата от хората, за да можем заедно да реализираме всички тези инициативи.
– В програмата си като кандидат за кмет наблягате много на чистотата. Това проблем ли е в селото?
– Самоводене расте с бързи темпове и се превръща в наистина голямо село. Редно е броят на контейнерите за битови отпадъци да бъде съобразен с броя на живеещите, а и да имаме специални контейнери за зелена маса, пепел, компост и за разделно сметосъбиране. Гробищният парк също има нужда от много повече грижа и поддръжка. Екопътеките са напълно занемарени. Още в началото казах, че Самоводене е дом за мен и семейството ми. Чистотата в дома е основно задължение на един стопанин. Време е Самоводене да има начело човек, който с дипломатичност, диалогичност и малко повече плам ще защитава интересите на гражданите!

 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново