2,3 млн. лв. са необходими за частична корекция на коритото на Стара река

Публикувано на ср, 8 мар. 2023
223 четения

2,3 млн. лв. са необходими за частична корекция на коритото на р. Стара река в Кесарево. Дейностите предвиждат изграждане на стоманобетонна подпорна стена по левия бряг на реката в регулационните граници на селото.
Сега в участъка е изпълнена частична корекция по десния бряг на р. Стара река с приблизителна дължина 160 м срещу течението спрямо масивния стоманобетонов мост по път III-4082. Корекциите не засягат левия бряг на реката, не е почиствано коритото и укрепването на брега. В тази зона са се образували наноси по бреговете и в основното корито. Съществува значително обрастване на речните тераси с различна растителност, което намалява общата хидравлична проводимост. В почти целия участък, в близост до левия бряг, е разположена уличната мрежа на селото, а при високи води стават наводнения на намиращите се в района сгради. В резултат на поройните дъждове през лятото високите води на реката заливат жилищни и стопански постройки.
В тази връзка от Община Стражица планират корекция на речното легло и укрепване на коритото. За целта е обявена обществена поръчка за избор на изпълнител. С реализацията на проекта се цели осигуряване на нормална проводимост в речното легло на максимално водно количество, посочват от местната администрация.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново