211 души ще ползват социални и здравни услуги в Г. Оряховица

Публикувано на сб, 11 мар. 2023
104 четения

Община Г. Оряховица започва работа по нов проект в помощ на възрастни и хора с увреждания, които имат затруднения при самообслужването. Хората в неравностойно положение ще получават комплексни медико-социални услуги, психологическа подкрепа в домашна среда, информация за превенция и профилактика на здравето, както и доставка на хранителни продукти от първа необходимост. Дейностите по проекта бяха представени от ръководителя на проекта Светла Панева. На срещата присъстваха зам.-кметът Григор Минков, директорът на Дирекция “Социално подпомагане” Боряна Кирилова, представители на социални услуги и др.
Проектът “Грижа в дома” е на стойност 1 127 470 лв. като финансирането е от Европейски социален фонд + в размер на 958 349 лв. и национално дофинансиране от 169 120 лв. Услугата ще е напълно безплатна за потребителите и ще се предоставя в продължение на една година.
Проектът вече стартира с набиране на заявления от кандидати за потребители и за домашни помощници. Заявленията се подават в изнесения офис в Туристическия център. Предстои да бъдат наети 45 домашни помощници, а потребителите ще са минимум 211 души. През цялото време на проекта ще могат да се включват нови потребители, ако има свободен капацитет.
Социалната услуга ще се предоставя почасово и няма ограничения за времето, което един домашен помощник ще може да отдели за един потребител.
При наемането на домашни помощници предимство ще имат тези, които вече са работили по предишни патронажни програми, а за тези без опит ще има въвеждащо обучение. Освен домашни помощници по проекта ще бъдат назначени и трима души, които ще пазаруват за нуждаещите се. Ще има и един координатор на услугите, както и един сътрудник социални дейности, посочват от Община Г. Оряховица.
“Все повече възрастни хора предпочитат да останат в дома си, а не да се настаняват в институции, но те имат нужда от известна помощ за своите ежедневни нужди. Приветствам факта, че все повече се увеличава кръгът на предоставяните социални услуги”, заяви директорът на Дирекция “Социално подпомагане” Боряна Кирилова.
“Много е важно да се знае, че услугата в рамките на проекта “Грижа в дома” се предоставя напълно безплатно на потребителите и от нея ще могат да се възползват хора от всички населени места на община Г. Оряховица”, уточни зам.-кметът Григор Минков.
Весела БАЙЧЕВА
сн. Община Г. Оряховица

loading...
Пътни строежи - Велико Търново