20 населени места в областта са на воден режим

Публикувано на ср, 8 Ное. 2023
165 четения

20 населени места в област В. Търново са на воден режим. Това показват данните на Регионалната здравна инспекция за качествата на питейната вода, ползвана от населението в периода 15-30 октомври. На режим са селата Ресен и Никюп в община В. Търново, Усои, Майско, Буйновци и Костел в община Елена, павликенските села Лесичери, Долна Липница, Недан, Върбовка, Караисен, Димча и Патреш, както и село Бяла река в община Сухиндол.
Режим има и в свищовските села Хаджидимитрово, Горна Студена, Овча могила и Александрово, както и в Драганово и Стрелец в община Г. Оряховица.
Завишени нива на нитрати са установени във водата в Никюп – 69,88 mg/l при норма 50 mg/l, в Алеково 71,76 mg/l, както и в Ореш – 53,60 mg/l.
Изследвани са и две проби от минерални водоизточници, но не са открити отклонения, уточняват от РЗИ. Взетите контролни проби вода от минералния водоизточник в село Вонеща вода, при който преди това бяха установени отклонения, са стандартни. През периода са регистрирани 11 случая на ентероколит, като между тях и качествата на питейната вода няма доказана причинна връзка, допълват от РЗИ.
Весела БАЙЧЕВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново