20-годишен потърси подслон в Център “Промяна” в Горна Оряховица

Публикувано на вт, 19 ян. 2021
4802 четения

Десет мъже и жени, изоставени от близките си, са намерили подслон в Център “Промяна” в Горна Оряховица. Най-младият сред тях е на 20 г., а най-възрастният е на 70 години. В повечето случаи помощ в приюта търсят хора, загубили най-близките си хора, жертви на измами или преживели някаква житейска драма. Част от тях успяват да поемат отново живота си в ръце. Само преди ден един от доскорошните обитатели на центъра е успял да излезе от безизходицата, да си намери работа и да се установи в близко село, разказа Цветан Цанев, управител на центъра.
Заради пандемията приемът на нови потребители е силно затруднен, тъй като се изисква да представят тест за COVID-19, направен не по-рано от 48 часа преди постъпване в центъра. За лицата, които нямат възможност да поемат за своя сметка или с помощта на близките си разхода за изследването, от Агенция социално подпомагане осигуряват отпускането на еднократна помощ. Факт е обаче, че това става трудно, тъй като в повечето случаи бездомниците нямат лични карти. Така дори и да попадат в графата “спешни случаи”, те не могат да бъдат настанени в социалните услуги.
В център “Промяна” традиционно намират подслон хора от различни краища на страната, като срокът на пребиваването им е до три месеца. Понякога обаче се налага да останат по-дълго, докато се намери решение на проблема – осигуряване на дом, работа или настаняване в институция за по-възрастните. Никого не гонят на улицата, особено сега в мразовитото време. Практиката в центъра е сутрин спалните да се заключват, като по този начин потребителите се възпитават да не чакат всичко на готово, а да бъдат активни в търсенето на работа или препитание, обясняват ръководителите. Вечер спалните помещения отново се отключват. В студените зимни дни обаче винаги има осигурена топла стая, в която да се подслонят през деня, за да не мръзнат по улиците, особено трудноподвижните и болните. В момента в центъра е настанен мъж, преживял инсулт, за който излагането на минусови температури е опасно и за това не излиза навън. Той ще остане в приюта, докато бъде настанен в дом за възрастни, за което съдействат служителите от Дирекция “Социално подпомагане”, разказа още Цветан Цанев. Той сподели, че за издръжката си разчитат изцяло на дарения, тъй като не получават държавни субсидии. За това винаги имат нужда от храна, дрехи и обувки, както и от почистващи и дезинфекциращи препарати.
Весела БАЙЧЕВА
сн. архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново