1854 зрелостници от областта са подали заявления за матури

Публикувано на пн, 27 мар. 2017
218 четения

1854 младежи от област Велико Търново са подали заявления за участие в първата задължителна матура по български език и литература. На втория държавен зрелостен изпит по предмет по избор, който също е задължителен за абитуриентите, са пожелали да се явят 1894 души.
Според графика на образователното министерство, матурата по роден език ще се проведе на 19 май. Три дни по-късно – на 22 май, е вторият държавен зрелостен изпит. На двете задължителни матури, освен дванадесетокласници, ще се явят и младежи, които не са положили изпитите или пък знанията им са били оценени за двойки в предишни години, обясни началникът на Регионалното управление по образованието инж. Розалия Личева
За втория зрелостен изпит по традиция най-голям брой кандидати избират да се явят на теста по география и икономика на България, а сега предмета са посочили 431 души. Повече тази година – 434, са учениците, които се подготвят за теста по биология и здравно образование. 344 заявления са събрани за изпита по английски език, а за предметите от философския цикъл – 122.
На изпит по математика искат да се явяват 77 абитуриенти, по история и цивилизация – 68, по химия и опазване на околната среда – 14, а по физика и астрономия – 8. Най-малко – 6 момичета и момчета, са пожелали матура по руски език. Изпит по испански ще държат 20 младежи, по немски – 17 и по френски – 9 абитуриенти.
344 зрелостници от професионални гимназии са посочили, че ще се възползват от правото си да се явят на държавен изпит по теория и практика. От тази година оценките от препитването по професия се признават за положен втори задължителен държавен изпит, посочи инж. Личева.
Списъците с разпределението на зрелостниците по училища, сгради и зали ще бъдат обявени до 18 май. До тази дата всички допуснати до зрелостен изпит ученици трябва да получат служебни бележки къде и кога да се явят.
Златина ДИМИТРОВА, сн. архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново