1623 зрелостници от областта писаха по “Гераците” на Елин Пелин

Публикувано на чт, 19 май 2016
231 четения

1623 зрелостници от област Велико Търново писаха по темата “Разрушената хармония” по откъс от повестта “Гераците” на Елин Пелин вчера. Държавният зрелостен изпит се проведе под формата на тест с 40 отворени и затворени въпроса, a по последния 41-ви въпрос те можеха да избират дали да пишат интерпретативно съчинение, или есе с обем до 4 страници по произведението на Елин Пелин.
Заявления за участие в първата задължителна матура бяха подали 1851 дванадесетокласници от 38 училища. От тях 133 не са допуснати до изпита, тъй като не са оформени годишните им оценки. Вчера на матурата не са се явили 60 ученици, каза началникът на Регионалния инспекторат по образованието инж. Розалия Личева. Абитуриентите са били разпределени в 20 училища и 137 зали, а за нормалното протичане на изпита са следили 365 квестори.
За първи път освен квесторите, родители и специално определени учители имаха възможност да следят за преписвачи в изпитните зали. Това се случи в три училища във В. Търново – ПГ по строителство, архитектура и геодезия “Ангел Попов”, Старопрестолната гимназия по икономика и ПГ по моден дизайн. На следващата матура по предмет по избор в петък онлайн видеонаблюдение ще има във всички 20 училища.
Драконовските мерки за контрол, въведени от МОН, като превенция срещу преписването дадоха резултат, защото анулирани работи сред зрелостниците от областта няма. Преписвачи не бяха заловени и сред седмокласниците, които вчера се явиха на националното външно оценяване по роден език. От 1796 ученици в 7 клас в областта на изпита не са се явили 34 деца. Първата част на изпита е тест с 25 въпроса и е задължителна за всички. Вторият модул е за кандидат-гимназистите и в него учениците пишат преразказ върху непознат текст от името на герой в рамките на 90 минути. Жребият реши да преразкажат подробно разказа “Родителска среща” на Михаил Вешим от името на неутрален разказвач. На 20 май седмокласниците ще се явят на национално външно оценяване и по математика, като изпитът също се състои от две части.
Златина ДИМИТРОВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново