150 протестиращи скандираха “Кмете, не ни продавай!” пред Общината в Г. Оряховица

Публикувано на чт, 29 Мар. 2018
2389 четения

Близо 150 души излязоха на протест пред сградата на Община Г. Оряховица срещу проекта за изграждане на жилища за социално слаби в града. Ранният час бе избран умишлено, тъй като в 9,00 ч. започна сесията на Общинския съвет. Половин час по-рано пред местната администрация започнаха да се събират недоволни граждани на фона на патриотични песни и с плакати в ръце. На част от тях бе изписано „Кмете, не ни продавай“, „Кмете, искаме асфалтирани пътища, а не пътища с окопи“, „Един проект не струва колкото един град“ и „Не ни принуждавайте да се изселваме от града“.
„Аз съм тук, защото съм против да се застрояват такива жилища, тъй като преди време бяхме потършевши от настанените в т.нар. СУПЦ. Не сме против ромите, защото тук има достатъчно хора от различни етноси и живеем добре, но не желаем в нашия град да се заселват пришълци“, категорична е Нели Соколова от Г. Оряховица. Недоволните граждани бяха от всички възрасти, не само от квартала, в който се предвижда строителството на социални жилища, но и от други части на града.
„Ние искаме спокоен град. Изразявам мнението си като гражданин. Първият път, когато ни поканиха от Общината за разговор по темата, ние реално само бяхме уведомени какво предстои, без да ни попитат дали сме съгласни или не“, заяви Гинка Зарзалиева.
„Решенията в този град се взимат от кмета и общинските съветници без да се съобразяват с мнението на гражданите. Правят се проекти, които са безцелни и безполезни, и не са в полза на гражданите. Усвояването на пари по европейските програми не трябва да е единствената цел на една община, защото истината е, че градът е в пълна разруха. Пътищата са в окаяно състояние, а ние ще строим социални жилища“, заяви Иван Мазнев. Той и част от протестиращите попитаха защо вместо жилища за маргинални лица не се построи дом за възрастни хора, предвид застаряване на населението и необходимостта от подобна социална услуга.
Както „Янтра ДНЕС“ писа, според проект на местната администрация в Г. Оряховица се предвижда да бъде построен блок с 30 апартамента в кв. “89” в района на пожарната, в които ще бъдат временно настанявани социално слаби и уязвими лица. В знак на недоволство, инициативен комитет стартира подписка, в която в рамките на четири дни бяха събрани 2831 подписа. Позицията на противниците на тази идея и събраните подписи бяха внесени официално миналата седмица в Общината. След съвместно заседание на две от постоянните комисии, общинските съветници обявиха, че временно се отлага второто четене на Наредбата за социалните жилища, която трябваше да се гласува днес.
„Един от общинските съветници обяви, че наредбата е спряна, но това е лъжа. Тя просто е спряна временно, но не е отменена, каквото е нашето искане“, заяви Иван Димитров от Инициативния комитет, организирал протеста. Въпреки скандиранията и призивите към кмета и общинските съветници да излязат, никой от тях не застана пред протестиращите, за да изрази позицията на местната администрация.
Според кмета Добромир Добрев наредбата за създаването на социалните жилища е оттеглена от дневния ред на Общинския съвет за доизясняване. Той е категоричен, че социалните жилища са услуга, от която града се нуждае.

Весела БАЙЧЕВА
Сн. Бранимир Бонев

loading...
Пътни строежи - Велико Търново