142-ма зрелостници от областта са отличници и на двете матури

Публикувано на вт, 12 юни 2018
1702 четения

Абитуриентите Яница Стойкова и Илина Лишкова единствени в област Велико Търново са изкарали по две пълни шестици на държавните зрелостни изпити тази година. Яница завърши с пълно отличие Езикова гимназия “Проф. д-р Асен Златаров” и освен на матура по роден език, се е явила на изпит по немски. Тя спечели приза за най-добър млад преводач и наградата “24 май” на Община В. Търново. Илина е възпитаник на ПМГ “Васил Друмев” и за втора матура е избрала английски език, съобщи началникът на Регионалното управление по образованието инж. Розалия Личева.
Петима зрелостници са постигнали максималните 100 точки на втората задължителна матура по предмет по избор. Трима от отличниците завършват Природо-математическа гимназия и са положили изпит по математика. Това са Габриела Петрова, Петко Казанджиев и Михаил Михайлов. Без грешка се е справил с матурата по химия и опазване на околната среда Симеон Григоров от СУ “Георги Измирлиев” в Горна Оряховица. Максималните 100 точки по английски език е събрал и Иван Красимиров Иванов от СУ “Цанко Церковски” в Полски Тръмбеш.
142-ма са зрелостниците в областта, постигнали по две отлични оценки над 5,50. 54 от тях са ученици на ПМГ, 41 – на Езикова гимназия, 12 завършват свищовското СУ “Николай Катранов”, 8 – СУ “Емилиян Станев” и 6 – Американски колеж “Аркус”. Значително по-малък т.г. е броят на дванадесетокласниците, които имат по две слаби оценки. През юнската сесия на 2017 г. по две двойки са имали 54 ученици, а сега са 29, посочи инж. Личева.
Добър 4,36 е средният успех на зрелостниците от областта, а резултатът е най-добър за последните 3 г. Първенци в общото класиране и тази година са учениците от ПМГ с успех Много добър 5,32. Второто място си поделят СУ “Николай Катранов” и Американски колеж “Аркус” с успех Много добър 5,26. С резултат 5,24 третото място заемат абитуриентите на Езикова гимназия.
Общо 1652-ма дванадесетокласници от областта положиха матурата по български език и литература. Добър 4,24 е средният успех на младежите, при 4,20 през м.г. С най-висок успех – Много добър 5,21 тази година са гимназистите от ПМГ. След тях се нареждат възпитаниците на Езикова гимназия със среден успех 5,13 и на СУ “Н. Катранов” с 5,08. В Топ 5 влизат още колежът “Аркус” с 4,99 и свищовското СУ “Димитър Благоев” с 4,72 . В дъното на таблицата по успех остават момичетата и момчетата от СУ-то в Камен, на които една стотна не им достига за Среден 3,00, ПГ по механизация на селското стопанство в Златарица , СУ “Г. Раковски” във В. Търново и ПГ по хранителни технологии “Асен Златаров” в Г. Оряховица.
Статистиката на РУО и т.г. показва, че резултатите на абитуриентите по чуждите езици са по-високи от тези по роден език, и то с цяла единица. Много добър 5,48 е средният успех по английски език при 5,44 през м.г. Отличен е средният успех по испански и по руски, съответно 5,58 и 5,54. Много добър 5,11 е успехът по немски език и 5,46 – по френски. “Това са много мотивирани деца, все лауреати от национални олимпиади, затова и резултатите им са отлични. Прави впечатление, че резултатите по немски, френски и испански т.г. са малко по-ниски от тези през 2017 г.”, коментира Розалия Личева.
По-висок тази година е средният успех от матурата по математика – Много добър 5,00 при 4,70 през 2017-а. Успехът по история и цивилизация е Добър 4,28 и е същият като м.г. Най-голям скок има в резултатите по физика и астрономия Отличен 5,95 при Много добър 5,13 м.г. Среден успех 4,05 имат учениците, решавали теста по химия и опазване на околната среда. Добър 3,67 е средният резултат по география и икономика, а по биология и здравно образование – Добър 4,04.
Класацията по училища за втората матура по предмет по избор оглавява Американски колеж “Аркус” с успех Отличен 5,54. Второто място отново заема СУ “Николай Катранов”, където от години има елитна езикова паралелка. Завършващите там са постигнали среден успех 5,45. След тях се нареждат зрелостниците от ПМГ с 5,43. Следват абитуриентите от Езикова гимназия с 5,36 и от СУ “Димитър Благоев” в Свищов с 5,01. Последни по успех са дванадесетокласниците от училището в Камен, професионалната гимназия в Златарица и ПГ по лека промишленост и икономика “Атанас Буров” в Г. Оряховица.
Златина ДИМИТРОВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново