14 двойки празнуваха златна сватба в Горна Оряховица

Публикувано на пн, 24 Ное. 2014
1169 четения

Мария и Йордан Костови вдигат наздравица с кмета на Горна Оряховица инж. Добромир Добрев. Семейството беше сред 14-те двойки, които празнуваха златна сватба в Общината. сн. Даниел ЙОРДАНОВ

14 двойки отпразнуваха златна сватба в Горна Оряховица и преповториха брачната си клетва в деня на християнското семейство. Всички те вдигнаха наздравица с кмета на общината инж. Добромир Добрев, който в тяхна чест организира мило тържество. Общо 77 са двойките от община Г. Оряховица, които през 2014 г. отбелязват златна сватба, т.е. 50 години съвместен живот. Всички те получиха специален поздравителен адрес от инж. Добрев. “Всеки човек се нуждае от семейство, място за убежище и спокойствие. Семейството на българина е крепост, а вие сте пример как тази крепост може да се съхрани”, заяви кметът. Традицията за масовото отбелязване на златните сватби е въведена от предишния градоначалник Йордан Михтиев.
Всички двойки, които присъстваха на празника, повториха брачната си клетви, след която си размениха целувка по повод златната си сватба.
Ангел и Донка Гецови са заедно половин век. Ангел казва, че къща без пушек не може, затова и в тяхното семейство редуват доброто и лошото, но преодоляват заедно трудностите. И двамата вече са пенсионери. Ангел е художник по професия, но дълги години е работил към вестник “Устрем” в Г. Оряховица, завеждал спортната и хумористичната страница. Съпругата му работила във военния завод “Аркус”. Харесал я преди много години заради добрата й душа, макар че била 7 г. по-малка от него. Двамата имат две дъщери, едната живее в САЩ, а другата работи като лекар в кардиологията във В. Търново. Внуците му също го радват с успехите си. Иска му се да отидат и да преуспеят в чужбина, но леля Донка не е съгласна и клати глава недоволна. И двамата все пак са категорични, че младите трябва да изкарат само няколко години в чужбина, защото България има нужда от тях. Запознали се във влака съвсем случайно. Бай Ангел отивал на изпити в София, където учел българска филология. Хареса ли се и след време се взели.
Леля Донка за 50 г. е разбрала, че семейството се съхранява с много търпение и компромиси, трябва и да си много отговорен към него. Тя казва, че не са натрупали нито богатство, нито имоти, но имат две прекрасни дъщери и внуци, които не спират да ги радват. Според нея децата не трябва да се възпитават със съвети, а с личен пример. Благодарна е на съдбата, че точно тези деца са били отредени за нея. Няма да забрави как преди време случайно видяла в лексикона на една от дъщерите си, че на въпроса кой е вашият пример в живота, тя е отговорила – майка ми.
Веска и Иван Ширкови се запознали и залюбили още като ученици в селскостопанския техникум в Лясковец и са все още заедно. Чичо Иван определя съпругата си като упорита и настъпателна и ако някое друго момиче го заглеждало навремето, тежко и горко му било. Щастливи са, че празнуват златна сватба.
Мария и Йордан Костови са семейство от 11 март 1964 г. И двамата са от Г. Оряховица. Тук преминава и съвместният им живот. Харесали се на забава, по време на танци, затова и животът им е танци и веселие. Такъв си го правят сами. Жената казва, че годините не й личат, защото сърцето на мъжа се изписва на лицето на жената.
Разбират се, уважават се. Той е първата й голяма любов. Когато се харесали, тя била на 14 г., но той я изчакал достатъчно и се оженили, когато станала на 20. Вече 16 г. откакто е пенсионерка, се занимава с туризъм. Постоянно е на поход някъде, което й помага да пази духа си млад. Чичо Йордан по професия е локомотивен машинист, в последните години е бил председател на синдиката на железничарите в България. Казва, че бракът е пътуване.
И те двамата, и всички останали двойки, си пожелават поне още 50 г. да са заедно.
Весела КЪНЧЕВА, сн. Даниел ЙОРДАНОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново