10 лв. цената на живия шаран на Никулден

Публикувано на ср, 6 Дек. 2023
478 четения

По 10 лв. е цената на живия шаран за днешния Никулден. Открай време рибата е задължително меню за този празник за почти всеки българин, а в последните дни пред рибните магазини във Велико Търново по традиция се извиха опашки. В някои от тях вчера шаран се намираше и на малко по-ниски цени, но най-големи отново бяха опашките пред рибния магазин до централния пазар, където най-търсената риба се продаваше по 10 лв.
“Нямаме увеличение на цената, и за миналия Никулден отново цената бе същата. Всички рибни продукти са на миналогодишните цени”, заявиха продавачите там.
Рибата е винаги прясна и току-що докарана, шаранът се доставя от Южна България.
В големите търговски вериги и хипермаркети той може да бъде намерен и за 8 лв., но за там хората са по-предпазливи, защото не е ясно кога е доставен. В специализираните рибни магазини цената е малко по-висока, но пък рибата се продава жива. Допълнителен бонус при тях е, че могат да ви изчистят избраната риба и на място. Чистеният пресен шаран струва 13.50 лв.
Във Велико Търново не е по-скъпо от другите градове, шаранът дори и в Бургас и морската столица Варна вчера се продаваше по 10 лв. за килограм. Най-често теглото му е от кило и половина до 3.5 кг, което значи, че ще трябва да се бръкнете с между 15 и 35 лв., за да сложите шаран на трапезата си. Най-големият шарани, който продадохме, беше 7 кг, казват търговците.
Освен него, великотърновци най-често купуват толстолоб, който е по 10,50 лв. за килограм. Някои хора обаче разнообразяват празничното меню с други видове риба. За разлика от миналата година, когато лавракът и ципурата бяха свършили навръх празника, сега зареждането е на ниво. Чистеният лаврак се продава по 19 лв. килограма, а далеч по-достъпна е пъстървата, която също чистена е на цена от 13 лева.
“Хората предимно купуват шаран, който е основното ястие по трапезите. Девет от всеки 10 клиенти държат на шарана, купуват се по традиция още и толстолоб и пъстърва”, споделят продавачите.
Има обаче и такива, които търсят по-луксозни риби. Най-скъп е чистеният див лаврак, който върви по 48 лв. за килограм, следва го чистеният лефер за 40 лв., котлетите от сом са по 28 лева. На средна цена може да се намери европейски сом за по 18 лв. или филе от пъстърва по 19 лв., което според някои купувачи излиза по-изгодно.
От замразените риби и морски продукти има голям асортимент по магазините, но точно за празника единици са хората, които посягат към щанда със замразено при наличието на прясна риба. Ако все пак рибата, която купувате, не е жива, добре е да се уверите, че е прясна. Люспите ѝ трябва да се блестящи, а очите – прозрачни и изпъкнали. Ако има твърде обилен и плътен слой слуз, значи е престояла твърде дълго на щандовете.
Анатоли ПЕТРОВ
сн. авторът

loading...
Пътни строежи - Велико Търново