10 лв. стигна шаранът за Никулден

Публикувано на пн, 5 Дек. 2022
752 четения

До 10 лв. стигна цената на живия шаран за утрешния Никулден. В последните дни пред рибните магазини във Велико Търново по традиция се извиха опашки, защото рибата е задължително меню навръх 6 декември за почти всеки българин.

В дните преди празника средната цена на шарана бе около 8 лв. за килограм. В големите търговски вериги той може да бъде намерен и за 6 лв., но там хората са по-предпазливи, защото не е ясно кога е доставен. В специализираните рибни магазини цената е малко по-висока, но там рибата се продава жива. В някои от тях шаран днес се намираше и по 7.80 лв., но най-големи отново бяха опашките пред рибния магазин до централния пазар, въпреки че цената стигна 10 лв.

„Разлика в търсенето тази година няма, хората не могат да посрещнат Никулден без риба. Заради кризата цената малко скочи, но рибата ни е винаги прясна и току-що докарана“, заявиха продавачите там. Шаранът се доставя от Южна България. Другият бонус на специализираните магазини е, че могат да ви изчистят избраната риба и на място. Чистеният пресен шаран струва 13.50 лв.

Освен него, великотърновци най-често купуват толстолоб. Котлетите му вървят по 10 лв. за килограм. Чистените чернокоп и пъстърва пък съответно са по 14 и 12.50 лв. Някои хора обаче разнообразяват празничното меню с други видове риба. Ципурата и лавракът в магазина до пазара вече свършиха, търсят се и диви луксозни риби, но са само по заявка, споделят продавачите.

От Доспат снабдяват шарани и в рибния магазин в кв. „Бузлуджа“, където също опашките бяха големи. Също се предлага чистене на рибата за желаещите. Най-големият шаран, който продадохме днес, бе 4-5 кг, но хората обикновено търсят малко над килограм, заявиха продавачките. Паламудът там бе по 12.80 лв. Рядко точно на Никулден някой прибягва до семплия пангасиус или замразените хек филе или акула, които са съответно по 11 и 12.90 лв.

Ако рибата, която купувате, не е жива, добре е да се уверите, че е прясна, съветват специалистите. Люспите й трябва да се блестящи, а очите – прозрачни и изпъкнали. Ако има твърде обилен и плътен слой слуз, значи е престояла твърде дълго на щандовете. Рецептите за приготвянето на шарана са разнообразни и всеки има предпочитание, но най-важно е събирането с близките на масата утре, за да е празникът пълен.

Анатоли ПЕТРОВ

сн. авторът

loading...
Пътни строежи - Велико Търново