10 лева ще струва билетът за музея на силиконовите фигури

Публикувано на ср, 20 Февр. 2013
934 четения

10 лева ще струва билетът за посещения на Мултимедийния посетителски център “Цареград Търнов”. Пет лева ще заплащат ученици и възрастните над 60 г. 20 лв. ще струва семейният билет за музея, който пресъздава в сцени живота на средновековната българска столица. С него скулптурните фигури ще могат да разгледат двама възрастни, придружаващи до три деца над 7 г.
Безплатно в центъра ще влизат децата до седемгодишна възраст, тези от социалните домове, инвалидите със социален асистент и организираните групи от общности зад граница, владеещи български език. Свободен ще бъде входът и за групи от ученици и студенти, които посещават музея с учебна цел в периода от 15 септември до 30 юни.
Това стана ясно миналата вечер след заседание на Постоянната комисия по бюджет и финанси в Общинския съвет. Предложените такси ще бъдат гласувани на следващата сесия на местния парламент на 28 февруари. След задължителния двуседмичен срок за обжалване, който изтича на 10 март, те ще влязат в сила. Музеят работи без почивка всеки ден от 9,30 до 17,30 часа.
Предвидени са такси от 5 лв. за любителски снимки в музея и 100 лв. за видеокамера. Срещу пет лева туристите ще имат възможност да се облекат в един от специално изработените костюми, които са точни копия на оригинали от Средновековието. Толкова ще струва и ако решат да се сдобият със сертификат за спомен от Велико Търново и посещението си в Мултимедийния център. За беседа от екскурзоводите на Регионалния исторически музей посетителите ще плащат 15 лв. За беседа с превод таксата е 30 лв., а за такава на чужд език – 50 лв.
За първи път за облекчение на туристите ще има и комбиниран билет, с който ще могат да бъдат посетени три обекта – Мултимедийният център заедно с църквите “Св. св. Петър и Павел” и “Св. Иван Рилски”. Той ще струва 12 лв., а за учащи и възрастни над 60 г. входът ще е наполовина. Семейният комбиниран билет ще се продава на цена от 24 лв.
Златина ДИМИТРОВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново