1 млн. лв. по-малко е платила държавата за избитите прасета в Българско Сливово

Публикувано на пт, 11 Окт. 2019
341 четения

С около 1 млн. лв. по-малко е изпратила държавата като обезщетение на собствениците на свинекомплекса в свищовското село Българско Сливово. Фермата бе засегната от африканската чума по свинете заради което бяха умъртвени 17 500 животни. Поради заниженото обезщетение и претърпените загуби собствениците са завели дело срещу Агенцията по храните.
“Не сме доволни от начина, по който беше определено това обезщетение, тъй като използваните оценки не са по пазарни цени и получихме с около 1 млн. лв. по-малко”, заяви Лефтер Лефтеров, собственик на свинекомплекса. Според него заради заниженото обезщетение е възможно другите собственици на свинеферми, които досега са останали незасегнати, да започнат да се крият от контолиращите органи и да продължат да пускат продукцията си в търговската мрежа. Подобен сценарий може да доведе до появата на зараза в други обекти и много сериозни последици.
Свинекомплексът в Българско Сливово беше петата индустриална ферма с потвърдено огнище на АФС в страната и първата в област В. Търново. Положителната проба първоначално беше отчетена от частна лаборатория, а след това беше потвърдена и от Националната референтна лаборатория в София. За овладяване на кризисната ситуация в крайдунавската община, която през август обяви бедствено положение, се намесиха и военните от поделение в Белене. Загубите за бизнесмена са за милиони, като част от хората останаха без работа и се наложи да се регистрират на борсата. Лефтеров планира да възобнови дейността на свинекомплекса, като изгради нова ферма за свинете майки, а в Българско Сливово ще се отглеждат животните за угояване. “Все още е рано да се правят прогнози какъв ще е капацитетът на новата ферма, тъй като загубите са огромни. Необходими са големи инвестиции, а за да се възстановим на 100 %, са необходими години”, коментира Лефтеров.
Весела БАЙЧЕВА 

loading...
Пътни строежи - Велико Търново