Здравка Владова-Момчева с втора награда от национален конкурс

Публикувано на чт, 8 юли 2021
509 четения

Родената във В. Търново писателка Здравка Владова-Момчева спечели втора награда в престижния национален литературен конкурс за разказ на военна тематика “Новият Йовков”. Той бе организиран от “Сдружение на жените военнослужещи в България”, а Здравка бе отличена за текста си “Атентатче”, част от предстоящия да излезе неин роман “Солджър”.
Писателката, която от 18 години живее във Великобритания и преподава на учениците в българското училище при посолството ни в Лондон, определя тази награда като една от най-ценните в живота си.
“Аз изпитвам огромна слабост и неизмерима любов към творчеството на Йордан Йовков. Това е нещо много лично за мен, защото, още когато бях на 15-годишна възраст, изчетох в детайли всичко, написано от този истински колос на българската проза. Оттогава живея и работя непрекъснато с мисълта, че Йовков трябва да бъде продължаван във времето, почитан, уважаван и разбиран”, сподели Владова-Момчева. Тя припомни, че при участието си в Балканската и Междусъюзническата война Йовков е много по-млад от подчинените си. Когато в битката при Дорайн той е ранен, те го носят на ръце 6 км, за да го спасят. След това писателят написва едни от най-впечатляващите си творби, сред които са и невероятните му текстове за войната.
Конкурсът “Новият Йовков” е обявен през късната есен на 2019 г. и в него се включват 149 българи от страната и чужбина. Здравка участва в него с 3 откъса от писания в продължение на 3 години роман, свързан с нашата най-нова военна история, а именно мироопазващата мисия в Кербала. Първият текст, озаглавен “Милена”, е свързан с женското усещане за войната – притесненията, сълзите, постоянното безсъние, любовта, очакването и непримирението. Вторият е екшън епизод, който описва случка в Иракската пустиня с група български командоси, предвождани от главния герой в романа. Третият, награден в конкурса текст, разказва за един от по-малките атентати в джамията Ал Хюсеин и спасяването на един капитан от неговите войници, който донякъде напомня на случката с Йовков.
Заради огромния интерес от страна на авторите и максимална коректност при оценяването организаторите в надпреварата предават творбите на журито като анонимни. Оказва се, че Здравка е единствената българка, живееща в чужбина, която е сред наградените участници.
За самото награждаване, което се проведе на 3 юли във Военния клуб в София, Здравка специално се завръща от Великобритания. На церемонията тя предизвиква истински фурор, представяйки пред публиката прототипа на главния герой в епизода от романа – великотърновеца подп. Борислав Борисов. Изненадата от страна на организаторите пък е, че текстът на Здравка е прочетен от професионален актьор. Всичко това довежда до бурни аплодисменти и сълзи в очите на някои от присъстващите, разказва авторката.
“Аз самата съм воин, но в друга област, тъй като животът всъщност е война. Колкото и да обичаме мира, ние само се стремим към него. Малките ни победи в един момент се оказват много големи за нас, ако успеем да ги постигнем, защото войната продължава. Моята военна кауза в този живот е запазването на идентичността на българските деца и изобщо на българите в чужбина”, казва писателката, която е носител и на златен медал от Агенцията на българите в чужбина за Принос в българската култура и литература зад граница.
Николай ВЕНКОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново