Здравка Владова-Момчева представя новия си роман, посветен на загиналите в Кербала

Публикувано на пн, 26 юли 2021
1017 четения

Великотърновската писателка и поетеса Здравка Владова-Момчева представя новия си роман „Солджър“. Книгата е посветена на загиналите български рейнджъри в Кербала и е базирана на действително случили се събития. За издаването на текста българката, която от години живее и работи във Великобритания, получава предложение от голямо английско издателство, но избира книгата ѝ да излезе в България. Така с новия ѝ роман ще се запознаят първо великотърновци. Представянето ще се състои на 29 юли, четвъртък, от 20 ч. на сцената на арт кафе „Галерия“ до паметник „Асеневци“.

„За мен беше изключително важно първото представяне на романа „Солджър“ да бъде в родния ми град, а не в Лондон“, споделя писателката. „Затова и реших, че тази година няма да почивам, а ще се посветя на неговото издаване, за което благодаря сърдечно на Издателска къща „Абагар“. Писах този роман в продължение на три години, с безсънна подготовка по темата за съвременната асиметрична война в горещите точки на планетата. В допълнение, проучих сериозно историята на Ирак и участието на българската мироопазваща мисия там, както и трагичния случай с атентата на 27 декември 2003 г. в база „Индия“ в Кербала, където загинаха петима български военнослужещи. Задълбочих се и в корените на религиозните противоречия на региона, за да създам убедителна фикция, базирана върху действително случили се събития“, разказва авторката, която вече взе и първото си отличие за откъс от още неиздадения си тогава роман. Тя заслужи Втора награда от конкурса за разказ на военна тематика „Новият Йовков“, заради който специално се завърна в България.

Романът е озаглавен „Солджър“, защото това е позивното име на главния герой Вик, но и не само. Здравка настоява, че днешните солджъри или войници на България са всички нейни сънародници – мъже, жени и деца, подложени на изпитанието да оцеляват, справяйки се с предизвикателството да живеят в 21 век. Затова, факти, действителност, сюрреализъм и човешки преживявания се преплитат дълбоко в новия ѝ роман. Той е написан като литературен филм, където всеки може да види или усети себе си въпреки историите, които се преплитат в наратива. Те са условни, но главните герои, независимо къде се намират, сме самите ние, българските човеци, военни или не, разпънати в избора си дали да бъдем свободни от своите вътрешни окови, или да им се оставим да ни задушават, докато сме живи“, пояснява писателката. Затова и с въздействащ експресивен език, точно и стегнато тя „стреля“ от страниците на книгата, достигайки до ума и сърцето на читателя.

Писателката и поетесата Здравка Владова – Момчева е родена във В. Търново през 1967 г. От 2000 г. живее във Великобритания, но връзката с родния ѝ град остава жизненоважна и определяща за цялото й творчество. На Острова работи като преподавателка по български език и литература в Българското училище „Иван Станчов“ към Посолството на България в Лондон и постоянен автор на вестник „БГ БЕН“, една от медиите на българската общност в Обединеното кралство. Писането на поезия и проза е голямото призвание на търновката. Доказват го и нейните награди, всичките свързани с България, българската духовност и древни корени. Здравка е удостоена със златен медал от Агенцията за българите в чужбина заради дългогодишна дейност, свързана с разпространението и популяризирането на българския език и култура зад граница.  Носителка е и на Първа награда на издателство „Палабрас Прес“ Канада, за стихотворението „Песента на Орфей“, което печели в творческата надпревара с поети от 60 страни на 4 континента, а първото издание на нейната стихосбирка „Тракийско съкровище“, отпечатано там, е представено по канадските радио и телевизия. През 2019 г. писателката получава Първа награда за акростиха „Азбучна поема“ в поетичния конкурс „Изящното перо“ на „Салона за българска духовност и култура“, Чикаго, САЩ. Здравка Владова – Момчева е авторка на стихосбирките: „Преображения“( 1999); „Тези прости неща“( 2000); „Дете, жена и пророчица“ ( 2000); „Тракийско съкровище“( 2006); „Посвещения“(2009). Нейни са и романа „Вървище“(2002), и сборникът с разкази „Ало, България!“( 2012), част от Славянската секция на Библиотеката на Конгреса във Вашингтон, САЩ. Здравка има публикации в литературни медии и списания в България, Великобритания, САЩ, Канада, Италия и Южна Корея.

Николай ВЕНКОВ

сн. личен архив

loading...
Пътни строежи - Велико Търново