Завърнала се от Китай, художничка представя изложба с близо 180 творби

Публикувано на ср, 10 ян. 2024
625 четения

Завърналата се от поредното си пребиваване в Китай, художничка Гергана Рахнева ще представи своята изложба “По дългия път и обратно 40+2” в Г. Оряховица, където живее и работи. Тя ще бъде открита в Художествена галерия “Недялко Каранешев” на 12 януари от 17,30 ч. и ще остане там до 6 февруари. Експозицията включва 140 живописни творби и рисунки с различни формати, като най-големите са 60х80 см, както и около 38 ветрила, създадени в периода 2019-2024 г. В изложбата е включен и един автопортрет от 2015 г., който съпровожда Гери навсякъде. Тематиката е свързана с Азия, различните светове, гръцката митология, има семейни портрети, а ветрилата са на различни теми, повлияни от престоя на авторката в Китай, но в европейска стилистика. В деня на откриването на изложбата Гергана става на 42 години и затова в заглавието присъства 40 + 2. Останалата част от него е повлияна от един концерт на индийски музиканти, който преди повече от 15 години впечатлява Рахнева и я среща със съпруга ѝ.
“През 2013 г. за първи път отидох в Китай по покана за участие в една резидентна програма, където творих заедно с тамошни художници. Тогава за първи път попаднах в азиатска държава, изгубих се, английският ми език беше доста посредствен, но се справих. Въпреки че първите ми впечатления бяха много смесени, аз си пожелах отново да посетя тази страна”, разказва художничката. Така през 2014 г. тя отива за втори път, като тръгва бременна заедно със своя съпруг и там ражда сина си. Това и до днес е пъпната връв, която я свързва завинаги с Китай и тя продължава да посещава екзотичната държава още много пъти, като я опознава и в нова светлина. “Първо ме впечатлиха хората и отношението им, мащабът, с който те работят. Присъствах на много изложби на студенти, на модерни и класически автори и видях разнообразието в това, което представят. Хареса ми стремежът на младите да бъдат модерни, но и да запазят традициите на изкуството си. Аз пък се потопих в тяхната култура, впечатлих се от характерната символика в творбите им и си “откраднах” нещичко от начина им на работа – по-семпло, с по-малко цветове и повече символи”, разказва Рахнева.
Предстоящата изложба е по покана на д-р Деница Александрова, уредник на галерията в Г. Оряховица. Рахнева припомня, че преди около 5 години представя там “Мама и Вики” – експозиция с нейни творби и рисунки на нейния син, който тогава е на година и осем месеца, по покана на предишния уредник на галерията Елеонора Маркова. Гергана е представяла своето творчество и във Варна, Плевен, Севлиево и Китай, а ѝ предстои да го направи също в Ст. Загора и Пловдив.
Гергана е от Русе. Завършила е с профил рисуване в родния си град, а след това иконография и иконопис в Богословския факултет на ВТУ “Св. св. Кирил и Методий”, както и живопис във Факултета по изобразителни изкуства. Работила е като художник на свободна практика, реставратор, а сега е учител в СУ “Георги Измирлиев” в Г. Оряховица.
Николай ВЕНКОВ

loading...
Пътни строежи - Велико Търново