Започват изпитите на 5345 ученици от IV, VII и XII клас в областта

Публикувано на чт, 10 май 2018
258 четения

Започва изпитният маратон за учениците от IV, VII и XII клас. Националните писмени изпитвания стартират на 10 май и ще продължат до 23 май, а на тях се очаква да се явят 5345 ученици от област В. Търново.
Общо 1741 четвъртокласници от 60 училища в региона трябва да положат миниматури. Първият изпит по български език и литература е на 10 май и започва в 10 ч. Продължителността на писменото изпитване за малките ученици е един учебен час, а за децата със специални образователни потребности – два учебни часа, обясни началникът на Регионалното управление на образованието инж. Розалия Личева. Изпитният маратон за децата в 4 клас продължава на 14 май с проверка на знанията по Математика. На 16 май е миниматурата по Човекът и обществото, а на 17 май – по човекът и природата. Резултатите от външното оценяване по предметите се измерва в точки и не се включват при изчисляване на годишния успех на ученика, посочи г-жа Личева.
1785 са завършващите седмокласници, които ще се борят за място в елитните гимназии. Приемните изпити по Български език и Математика са на 21 и на 23 май. Те ще се провеждат в учебното заведение, където се обучава детето в 7 клас. Гимназистите отново ще бъдат приемани с препитване “две в едно” – изпит от два модула, като първият от тях е от националното външно оценяване.
Над 50 са децата със специални образователни потребности, които се обучават в VII клас. За тези, които имат количествени оценки по предметите, кандидатстването ще става по стандартния ред, заяви шефката на РУО. За учениците с качествени оценки обаче т.г. приемът ще се извърши предварително. От 3 до 21 май семействата трябва да подадат документи до директора на Регионалния център за подкрепа на приобщаващото образование във В. Търново. Там експертна комисия ще разгледа документите и ще насочи децата към подходящ за тях профил или специалност в училище. Информацията от Центъра ще бъде предоставена на РУО, обясни г-жа Личева.
До 18 май ще стане ясен окончателният брой на дванадесетокласниците, които са допуснати до държавни зрелостни изпити. До тази дата те трябва да получат служебни бележки къде и кога да се явят на матура. Тогава ще бъдат обявени и списъците на зрелостниците по училища, сгради и зали.
1819 младежи от областта са подали заявления за участие в първата задължителна матура по български език и литература. На втория държавен зрелостен изпит по предмет по избор, който също е задължителен за абитуриентите, са пожелали да се явят 1838 ученици. Според графика на МОН, матурата по роден език ще се проведе на 21 май. Два дни по-късно – на 23 май, е вторият държавен зрелостен изпит. На двете задължителни матури, освен дванадесетокласници, ще се явят и младежи, които не са положили изпитите или пък знанията им са били оценени за двойки в предишни години, припомни началничката.
За втория зрелостен изпит най-голям брой ученици са избрали да се явят на теста по биология и здравно образование – 434, а география и икономика на България са предпочели 237. 367 заявления са събрани за изпита по английски език, а за предметите от философския цикъл – 107. На изпит по Математика искат да се явяват 71 абитуриенти, по История и цивилизация – 62, по Химия и опазване на околната среда – 14, а по Физика и астрономия – 10. Най-малко – по 4 момичета и момчета, са пожелали матурите по Руски и по Френски език. Изпит по Испански ще държат 11 младежи, а по Немски – 28 абитуриенти.
453 зрелостници от професионални гимназии ще се възползват от правото си да се явят на държавен изпит по теория и практика. От м.г. оценките от препитването по професия се признават за положен втори задължителен държавен изпит, посочи инж. Личева.
Третата матура по желание на ученика ще бъде от 29 май до 1 юни по график, който ще бъде обявен допълнително. За нея документи са подали само 5 ученици.
Златина ДИМИТРОВА

loading...
Пътни строежи - Велико Търново